7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSocialSocietateO treime dintre angajați vor noi locuri de muncă în 2022

O treime dintre angajați vor noi locuri de muncă în 2022

Piața locurilor de muncă a suferit schimbări majore în timpul perioadei de pandemie. Iar acestea continuă să se producă. Mulți dintre angajați s-au adaptat rapid, însă unii iau în considerare ocuparea unor noi locuri de muncă, din diferite motive.

Sunt din ce în ce mai mulți cei care doresc să-și schimbe locurile de muncă, din diferite motive. Iar asta din cauza situației create de condițiile de lucru în perioada de pandemie. Și printre cei care caută joburi pe jobradar24 sunt destui interesați de acest aspect.

Unui angajat din 3 nu îi place la birou

Potrivit unui studiu recent al Genesis Property, un angajat din trei ia în calcul să-și schimbe jobul în 2022 din motive legate de birou și de modelul de lucru din companie. Spațiile de lucru au rămas un factor decisiv în luarea deciziilor privind alegerea locului de muncă. Și asta în contextul în care sănătatea birourilor este în continuare esențială pentru recâștigarea încrederii angajaților. Iar pandemia nu dă semne că se apropie de final. Astfel, așteptările angajaților legate de spațiile de lucru rămân ridicate, iar peste o treime dintre ei spun că ar putea lua în calcul o schimbare de job în 2022 bazată inclusiv pe motive legate de siguranța biroului lor sau de sistemul de lucru planificat de angajator pentru anul viitor.

Peste 81% dintre respondenți sunt de părere că vor lucra în sistem hibrid sau doar de la birou în 2022. În timp ce doar 11% cred că angajatorul va opta ca echipa să continue să lucreze doar de acasă începând din ianuarie. Deși pandemia continuă să evolueze și riscurile pentru sănătate sunt în continuare ridicate. În acest context, tot mai mulți simt nevoia ca biroul lor să se adapteze nevoilor actuale și să le ofere un cadru mai potrivit și mai sigur pentru a lucra.

E nevoie de schimbare

Mai mult de jumătate dintre angajații din România (55%) mizează pe o transformare radicală a birourilor companiei anul viitor. Iar cei mai mulți dintre ei vor să vadă atât o îmbunătățire din punct de vedere al sistemelor sanitare (61,5%), cât și spații interioare create special pentru a stimula starea de bine (47,5%) și colaborarea în siguranță a echipelor (37,8%). În același timp, două treimi dintre angajați ar dori să aibă mai multă lumină naturală în interiorul spațiilor de lucru și mai mult spațiu verde în jurul clădirilor, două metode de a stimula creativitatea și reduce stresul de la locul de muncă.

„După aproape doi ani de la începutul pandemiei, tot mai mulți români au devenit mai optimiști în ceea ce privește evoluția lor profesională, pe măsură ce campania de vaccinare a accelerat în toamna acestui an, iar o parte semnificativă s-a întors măcar parțial la birou. Astfel, aproape trei sferturi dintre angajați consideră că 2022 va aduce o evoluție favorabilă a vieții lor profesionale, un semn firesc al creșterii încrederii oamenilor în economie și în atenuarea efectelor pandemiei anul viitor.”, spune Teodor Stoica, director de resurse umane în cadrul Genesis Property.

Sănătatea, importantă în alegerea locului de muncă

Aproape trei sferturi dintre angajați cred că viața lor profesională va evolua în bine în 2022. Perspectivele sunt susținute și de percepția lor privind evoluția companiei în care lucrează, despre care 47,1% cred că va fi bună în 2022, iar 24,4% chiar foarte bună, într-un context în care 33% dintre cred că și economia României va fi pe trend ascendent anul viitor.

Sănătatea spațiilor de lucru este tot mai importantă în alegerea jobului. Cerințele angajaților legate de spațiile de lucru rămân importante. Astfel, circa o treime dintre angajați vor să vadă în birouri tehnologii touchless pentru un grad de siguranță și confort mai mare și sisteme logistice de ajutor rapid în cazul unor riscuri la adresa sănătății angajaților. Mare parte dintre măsurile pe care și le doresc angajații din România sunt recomandate și de standardul IMMUNE Building Standard™, dezvoltat de compania românească Genesis Property în 2020 tocmai pentru a evalua, certifica și monitoriza sănătatea spațiilor interioare. Standardul se bazează pe 135 de criterii coerente care oferă proprietarilor clădirii sau companiilor instrumentele necesare pentru a monitoriza și ajusta starea de sănătate a spațiilor de lucru. Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților despre sănătatea clădirilor a fost desfășurat, la nivel național, în septembrie – octombrie 2021 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.100 de utilizatori de internet din România. Aproape 54% dintre participanți sunt femei, peste 50% au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, iar 53% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.

Despre Genesis Property Genesis Property este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, având o experiență de aproape 20 de ani în industria imobiliară. Compania deține și administrează peste 150.000 de metri pătrați de spații de birouri ocupate de companii importante precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens și Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajați. În 2020, Genesis Property a inițiat IMMUNE Building Standard™, un standard global inovator, care certifică reziliența clădirilor la amenințări pentru sănătate cum este pandemia de Covid-19. Prin IMMUNE™, compania își propune să contribuie sustenabil la crearea clădirilor sănătoase ale viitorului. Genesis Property este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studențesc privat din România, West Gate Studios, și al unității de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites.

Cele mai citite

Putin, pregătit pentru o discuție cu Trump: Moscova așteaptă semnalul de la Washington

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump, însă Moscova așteaptă un semn din partea Washingtonului pentru...

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...
Ultima oră
Pe aceeași temă