14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSocialSocietateÎnvață cum să te descurci în viață! Top 5 lecții

Învață cum să te descurci în viață! Top 5 lecții

În dezbaterea despre ce trebuie făcut pentru a reuși în viață sunt o mulțime de voci care spun lucruri care nu sunt universal valabile. Totuși, câteva fire comune le reunesc pe toate: sfaturile pot fi încadrate în acest set de lecții de mai jos. Citește-le bine și ține-le minte – și poate încerci inclusiv să le pui în practică.

  1. Învață preponderent din greșelile altora.

Acesta este un sfat clasic pe care din păcate îl urmează prea puțini. Dacă cineva intră într-o groapă și se accidentează, tu trebuie să înțelegi de aici să te ferești de acea groapă. Necazurile pățite de ceilalți vin la pachet cu niște învățăminte extrem de valoroase, din care din motive greu de înțeles chiar ei nu învață nimic. Trage tu învățămintele acestea în dreptul tău, pentru a face față cu brio situațiilor similare viitoare și pentru a nu intra la rândul tău în același necaz sau în același tip de necaz.

  • Dacă tot ai greșit, învață și din greșeala ta.

Firește, vei face și tu propriile greșeli, indiferent cât te ferești să le faci pe cele de la punctul 1. Ideea e să fie cât mai puține și să nu te sfiești să înveți până și din ele. Învață din absolut orice greșeală. Așa reduci la minimum riscul să greșești din nou în aceleași registre. Nu îți turna cenușă în cap că nu ți-a reușit strategia de la punctul 1 – învață ce trebuie din experiența prin care tocmai ai trecut și încheie capitolul, altfel vei intra într-o spirală a greșelilor.

  • Ascultă atent, dar nu crede tot ce ți se spune.

Cască ochii și ciulește urechile, dar nu crede tot ce vezi și nu lua de bune tot ce ți se spune. Nu știi contextul, nu știi ce se discută sau ce se întâmplă în spatele ușilor închise sau când nu ești acolo – nu trebuie să fii sceptic la tot, dar o gândire critică, mai puțină naivitate și a aștepta până să îți însușești niște lucruri se dovedesc de fiecare dată a fi lucruri înțelepte, care să te ferească să cazi în capcane sau să îți faci impresii greșite.

  • Nu te feri să întrebi, dar vezi ce și pe cine.

Mai ales pentru situațiile ilustrate la punctul 3, trebuie și să pui întrebări – dar atenție – dacă pui orice întrebare oricui, vei fi luat drept neștiutor, nepriceput, naiv. Ai de pierdut și dacă nu pui întrebări, dacă nu te informezi, dacă nu îți clarifici ție niște lucruri. Așadar, este necesar să adresezi întrebări, dar gândește-te la ce întrebare pui, fiindcă întrebarea corectă e cea câștigătoare, la cum o pui și, foarte important, pe cine întrebi. Acest aspect te va scuti de o mulțime de neplăceri și îți va aduce mari avantaje.

  • Fii corect, dar nu muri cu dreptatea în mână.

Realitatea crudă arată că, de multe ori, a fi corect înseamnă a pierde aproape sigur. Numai și numai în aceste cazuri, precum la un examen la care subiectele sunt fix cele pe care nu le-ai învățat sau unde cerințele sunt absurde – aici poți încerca o casca de copiat. Chiar dacă nu o folosești, fiindcă ești o persoană corectă, măcar să o ai asupra ta și să știi că cineva de la capătul celălalt îți poate oferi informația lipsă în orice moment. Este o plasă de siguranță care te lasă să te descurci prin viață atunci când viața nu e corectă.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă