La data de 13 iunie 2024 intră în vigoare primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Violența împotriva femeilor și violența domestică afectează aproximativ o treime dintre cele 228 de milioane de femei din țările Uniunii Europene.
„Prin incriminarea anumitor forme de violență împotriva femeilor în întreaga UE, inclusiv online, și prin consolidarea accesului victimelor la justiție, la protecție și la sprijin, directiva urmărește să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament și de nediscriminare între femei și bărbați”, anunță un comunicat de presă transmis de Comisia Europeană la data de 13 iunie 2024.
Directiva urmărește să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament și de nediscriminare între femei și bărbați
Noile norme includ măsuri dure împotriva violenței de gen. Normele interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate precum și cele mai răspândite forme de violență cibernetică. Este interzisă și partajarea neconsimțită de imagini intime (inclusiv deepfake-uri).
„Pentru prima dată, incriminăm violența cibernetică pe criterii de gen, cum ar fi partajarea neconsimțită de imagini intime, inclusiv deepfake-uri, care este un coșmar pentru multe femei. Acest tip de violență este adesea motivul pentru care femeile părăsesc viața publică. Violența online este o violență reală, iar violența împotriva femeilor este o problemă în fiecare minut”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență.
La finalul anului 2023, Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene, avusese și o întâlnire, la București, cu președintele României, Klaus Iohannis.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!