8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSocialSocietate4 sfaturi despre cum să planificați și să proiectați o bucătărie

4 sfaturi despre cum să planificați și să proiectați o bucătărie

Proiectarea unei bucătării este un fel de proces de învățare în continuă evoluție, din simplul motiv că modul în care ne folosim bucătăriile se schimbă constant. Dacă odinioară, un singur membru al gospodăriei se limita la gătit, bucătăriile sunt acum spații de familie folosite pentru gătit, evident, dar și pentru divertisment, luat masa, lucru și chiar pentru relaxare pe un colțar de bucătărie confortabil.

Așadar, planificarea unei bucătării în detaliu încă de la început este o necesitate. Mai jos vă prezentăm pas cu pas procesul de proiectare, astfel încât să puteți lua toate ideile creative de bucătărie și să le îmbinați cu aspectele practice pentru a crea o încăpere perfect echilibrată, folosind inspirația celor mai buni designeri de bucătării din lume.

Proiectarea unei bucătării este cel mai bine realizată de profesioniști cu experiență – dar numai mână în mână cu dumneavoastră. Asta pentru că modul în care vă utilizați bucătăria va afecta profund alegerile de design pe care le veți face – de la un colțar de bucătărie la dulapuri de bucatarie personalizate.

Pas cu pas vă vom ajuta să descoperiți cum să proiectați o bucătărie așa cum ar face-o un profesionist – dar ar trebui să vă întrebați întotdeauna dacă fiecare pas se potrivește exact cu ceea ce vă doriți de la încăperea finalizată în ceea ce privește amenajarea și caracterul practic. În acest fel, puteți îmbina lista finală cu toate fotografiile de bucătării și ideile de amenajare a bucătăriilor pe care le-ați adunat pentru a crea spațiul perfect.

1. Creați o listă de dorințe

Începeți prin a face o hartă mentală și a nota toate caracteristicile bucătăriei de vis. Acesta este locul pentru a gândi liber. Ce stil de design ați fost nerăbdător să îmbrățișați? Ce electrocasnice sau gadgeturi de lux vă doriți? Scrieți tot ceea ce v-ați dorit dintotdeauna. De asemenea, ar trebui să reflectați asupra a ceea ce nu funcționează pentru dvs. în configurația actuală.

Puteți include pe această listă idei intangibile cu care vă poate ajuta designerul dumneavoastră – dulapuri din materiale mixte, finisaje diferite ale blatului, un coltar bucatarie cu depozitare și așa mai departe.

Rafinați-vă lista de dorințe parcurgând site-uri și platforme sociale precum Pinterest și Instagram pentru inspirație în materie de design interior. Revistele și broșurile sunt, de asemenea, resurse utile, furnizându-vă cu cele mai recente tendințe în materie de bucătării. Cu cât vedeți mai multe, cu atât mai mult veți începe să vă faceți o idee despre stilul de bucătărie pe care îl preferați, fie că este vorba de stilul clasic rustic sau de minimalismul modern.

2. Stabiliți un buget pentru designul bucătăriei

Costurile bucătăriei trebuie să fie clar definite la începutul proiectului dumneavoastră. Cât de departe puteți merge cu lista dvs. de dorințe va depinde apoi de bugetul dvs. Trebuie să stabiliți cât de mult puteți cheltui în mod realist pentru proiect. Pe lângă bucătăria propriu-zisă, asigurați-vă că includeți alocări pentru instalații sanitare, cabluri, iluminat, electrocasnice, pardoseală, decorare, mobilă precum un colțar de bucătărie sau coltare de living mai mari, manoperă și orice finisaje de design. De asemenea, ar trebui să adăugați încă 10% ca rezervă pentru orice costuri neprevăzute.

3. Luați în considerare modul în care vă veți utiliza spațiul

Proiectarea unei bucătării nu înseamnă doar elaborarea unei amenajări care să se potrivească spațiului – planificarea bucătăriei trebuie să se desfășoare și în jurul modului în care utilizați încăperea.

În primul rând, gândiți-vă cu atenție la modul în care doriți să utilizați spațiul și la cerințele dumneavoastră. Bucătăriile din ziua de azi sunt nucleul central al casei, așa că abordăm proiectarea gândindu-ne la amenajare în termeni de momente, cu locuri pentru a găti, a mânca, a distra și, uneori, un loc pentru a sta și a lucra, cum ar fi un colțar de bucătărie.

Cu toate acestea, chiar și într-o încăpere mare, încercați să păstrați zonele de pregătire, de gătit și de spălare aproape una de cealaltă pentru a fi cât mai eficienți posibil.

4. Luați măsurile

Având în vedere că bucătăria este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a îndeplini o varietate de roluri cruciale, cum ar fi servirea mesei în familie, relaxarea, munca și divertismentul, o bună amenajare a bucătăriei și o depozitare adecvată sunt mai importante ca niciodată în planificarea unei bucătării, dar asigurarea că puteți încadra tot ceea ce vă doriți depinde de o măsurare precisă – un lucru pe care va trebui să îl faceți înainte de a vizita un profesionist în design, deși, dacă acesta vine la dumneavoastră, îi puteți preda această responsabilitate.

Atunci când vă planificați bucătăria, aveți grijă să nu fiți prea ambițioși cu elementele independente. Asigurați-vă că vă măsurați cu precizie podeaua, astfel încât o insulă să se potrivească confortabil în spațiul dumneavoastră. Atunci când este plasată în centru, aceasta ar trebui să lase suficient spațiu pe podea pentru a putea manevra și accesa restul bucătăriei.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă