Dacă ai un spațiu de birouri special amenajat pentru îndeplinirea activităților legate de muncă, cu siguranță știi că temperatura potrivită este una dintre cheile spre eficiență și productivitate. Pe scurt, controlul termic este esențial pentru a seta o atmosferă optimă, întrucât devine dificil să lucrezi la temperaturi prea scăzute sau prea mari.
Studiile afirmă că temperatura ideală trebuie să se încadreze între 20 și 22 de grade pentru ca organismul să fie confortabil. Dacă încă nu ai o centrală termică pentru spațiul în care lucrezi, iată 3 criterii pentru alegerea variantei potrivite!
1. În funcție de eficiența energetică
Fiecare centrală termică și sistem de încălzire este conceput cu un anumit nivel de eficiență nominală. Acesta reprezintă un raport care indică procentul de combustibil utilizat pentru încălzirea spațiului tău de birouri. Cu cât numărul este mai mare, cu atât sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic, iar costurile pentru facturile la energie mai scăzute. Dar o centrală cu eficiență energetică ridicată reprezintă o investiție costisitoare inițial, iar dacă nu ai un buget stabilit pentru această achiziție, poți folosi oricare dintre beneficiile pe care le oferă CardAvantaj.
Este important să ai în vedere investiția și costurile pe termen lung ale combustibilului atunci când vrei să cumperi o centrală termică. În timp ce costul combustibilului poate varia semnificativ în funcție de factorii economici, unele surse fluctuează ca valoare mai mult decât altele.
2. În funcție de sistemul de încălzire al centralei
Fie că ai un sistem de încălzire învechit, fie este prima dată când trebuie să cumperi o centrală termică, o varietate de tehnologii de încălzire sunt disponibile pe piață: boiler, pompă de căldură, sistem de încălzire hibridă, sistem de încălzire solară, sistem de încălzire radiantă, sistem de aer forțat etc.
Fiecare dintre aceste sisteme au moduri diferite de funcționare și încălzire. Probabil una dintre cele mai populare tehnologii de încălzire este cea cu aer forțat (tip cuptor). Acest sistem de încălzire suflă practic aer cald într-o încăpere prin utilizarea unui sistem de conducte bine gestionate. Partea avantajoasă este că poți utiliza orice tip de combustibil care este atât accesibil, cât și avantajos pentru a rula sistemul de încălzire.
3. În funcție de compatibilitate
Atunci când alegi o nouă centrală termică, interesează-te dacă este compatibilă cu sistemul de distribuție existent și cu locuința sau spațiul pentru birouri. Dacă nu dorești să înlocuiești complet întregul sistem și conductele aferente, acest lucru este cu siguranță un punct de pornire pe care să-l iei în considerare.
Dacă nu știi cum se corelează distribuția existentă cu sistemul de încălzire pe care dorești să-l achiziționezi, cel mai bine este să apelezi la un specialist. Specialistul va realiza o inspecție generală și te va îndruma către variantele ideale de centrale termice pe care le poți instala în spațiul tău de birou. Probabil un alt criteriu la care te-ai gândit deja este ca centrala termică să poată fi controlată ușor, adică să atingă valoarea termică ideală pentru tine oricând dorești.