Sindicaliștii către ministrul Educației: Controalele în școli trebuie să respecte legea

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) avertizează că ministrul Educației are voie să meargă în control la școli, dar cu condiția ca aceste controale să respecte legea.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.01.2020 - 14:23

Reprezentanții FSLI consideră că acțiunea de control inopinat efectuată de ministrul Educației, Monica Anisie, în două școli din județul Ialomița a fost, practic, o "descindere" care "a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice şi nu numai", întrucât această modalitate de control a încălcat prevederile legale.

"Multe cadre didactice din România s-au simţit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învăţătoare şi au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în faţa opiniei publice. Pedagogic nu se face aşa! Chiar dacă doamna învăţătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuţie cu acest cadru didactic, după terminarea orei şi nu în faţa elevilor. Ceea ce trebuie şă ştie şi să respecte cei care fac astfel de controale în unităţile de învăţământ, fie că sunt inspectori şcolari, inspectori şcolari generali sau miniştri este că, în conformitate cu prevederile art. 272 din Legea educaţiei naţionale: cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică; înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce", subliniază un comunicat transmis, sâmbătă, de FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ precizează, în acest comunicat, că "nu sprijină nicio formă de derapaj în unităţile de învăţământ, fie că acesta este făcut de un cadru didactic la ore, fie că este realizat de un ministru aflat într-un control".

Comunicatul FSLI se referă la vizita realizată la data de 14 ianuarie 2020 de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, însoţită de câțiva jurnaliști, în două unităţi de învăţământ din judeţul Ialomiţa. Nici cadrele didactice, nici primarul localității nu fuseseră anunțați că ministrul Educației va veni în control. În acea acțiune de control, ministrul Educației i-a reproșat unei învățătoare că țipă la elevi (după ce ministrul Anisie ascultase la ușă, pe hol, în fața jurnaliștilor) iar altei învățătoare i-a cerut să explice de ce școala are toaleta în curte.

Comentarii