3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSocialEducațieȘcolile decid când se revine din online

Școlile decid când se revine din online

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că va fi publicată zilnic pe site-ul edu.ro rata de incidenţă COVID-19 pentru fiecare localitate în parte, astfel încât fiecare unitate de învățământ preuniversitar să poată decide asupra sistemului de desfăşurare a cursurilor (online sau faţă în faţă).

„Şcolile şi grădiniţele pot trece în sistem faţă în faţă prin decizie proprie, încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidenţă sub 3 la mie, prin hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea ISJ/ISMB. În acest sens, începând de astăzi, 24 noiembrie, Ministerul Educaţiei publică zilnic pe site rata de incidenţă pentru fiecare localitate în parte”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a reamintit că, potrivit Ordinului comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii nr. 5338/2021, cu modificările şi completările ulterioare, trecerea de la sistemul online la cel cu prezenţă fizică nu mai este condiţionată de raportarea la ziua de vineri a fiecărei săptămâni.

Ziua de referință

Ziua de vineri a rămas ca zi de referinţă doar pentru rata de vaccinare a personalului din învăţământ, criteriu valabil pentru localităţile în care rata de infectare este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

„Fac din nou apel la respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în şcoli şi grădiniţe”, mai transmite Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației anunța, la sfârșitul săptămânii precedente, că începând cu data de 22 noiembrie 2021, 16.120 de unități de învățământ (cu personalitate juridică și structuri arondate) din totalul celor 17.912 existente la nivel național, inclusiv unitățile conexe, vor funcționa cu prezență fizică.

“Numărul total de elevi/preșcolari din aceste unități este de peste 2.600.000. Alte 1.792 de unități de învățământ vor continua cursurile în sistem online”, preciza ministerul de resort, într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

În localitățile cu incidență COVID-19 de peste 3 la mia de locuitori, unitățile de învățământ preuniversitar pot organiza cursuri cu prezență fizică doar în cazul în care minimum 60% din angajați sunt vaccinați împotriva coronavirusului.

Tot săptămâna aceasta ar fi trebuit să ajungă în unitățile de învățământ testele noninvazive COVID, pe bază de salivă.

Ministrul Sorin Cîmpeanu anunța miercuri că termenul de livrare a primei tranșe către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost schimbat, de la 24 la 25 noiembrie 2021, din cauza problemelor întâpinate la transportul internațional.

În aceste condiții, testele ar putea ajunge în unitățile de învățământ preuniversitar în luna decembrie.

Potrivit ministrului Educației, celelalte tranșe de teste noninvazive ar trebui să ajungă la IGSU pe 5 și 9 decembrie a.c..

Tot consiliile de administrație ale școlilor vor stabili și modul în care vor fi folosite testele COVID-19, potrivit ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Ultimele prevederi legislative permit utilizarea testelor și acasă.

Inițial, conducerea Ministerului Educației spunea că elevii ar urma să fie testați de cadrele didactice.

Aceste informații au stârnit nemulțumiri ale multor angajați din învățământ, care au pregătit și proteste.

Sindicaliștii din învățământ au renunțat la proteste, după ce noul ordin a permis efectuarea testelor COVID acasă.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Perplexity AI propune o fuziune cu TikTok pentru a evita blocarea aplicației în SUA

Perplexity AI a făcut o propunere de fuziune către ByteDance, compania-mamă a TikTok, care ar permite platformei chineze să continue să opereze pe teritoriul...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă