7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSocialS-au rupt granițele! 100 de artiști și 50 de meșteri și gospodine...

S-au rupt granițele! 100 de artiști și 50 de meșteri și gospodine reuniți la Sibiu -FOTO & VIDEO

Peste 100 de artiști, 22 de ansambluri și grupuri folclorice, 50 de meșteri tradiționali, gospodine, gospodari, specialiști în gastronomie din diferite comunități au fost prezenți la Muzeul Astra din Sibiu. De cealaltă parte, cel puțin 5.000 de turiști și-au planificat să-și petreacă weekendul în compania lor.

Maratonul gastronomic multicultural a fost dat pe 15 iulie, iar timp de 3 zile, vizitatorii târgului de la Sibiu au avut parte de gustări alese. Mulți au putut să asiste la prepararea bucatelor.

muzeul astra
facebook/muzeulastrasibiu

Vorbim despre tocană de oaie ca la stână, cocoloș cu brânză de burduf, mâncare de dovlecel și varză călită cu cârnați, ciorbă de cartofi cu jumări și tarhon, ca pe Valea Hârtibaciului, ”Brodenlaven”, papricaș de găină cu găluște.

muzeul astra
facebook/muzeulastrasibiu

În tot acest timp, au fost activități diverse pentru copii și adulți: ateliere de reparare a plaselor de pescuit cu iglița, ateliere de bucătărie tradițională ucraineană, ateliere de coasere saci de moară, ateliere reparații instrumentar divers (gospodăresc, casnic, agricol) specific Deltei Dunării.

muzeul astra
facebook/muzeulastrasibiu

Vizitatorii au avut parte de experiențe noi din viața lor.

Pentru că locația oferă peisaje ce îmbină tradiționalul cu natura, locația este căutată de nuntași și petrecăreți care aleg să petreacă câteva ore bune pentru a realiza fotografii.

Dansurile specifice principalelor regiuni ale țării, dar și din afara țării au fost nelipsite.

Numeroasele căsuțe din interior au stârnit amintiri în rândul vizitaorilor. Mulți și-au adus aminte de bunicii lor și cum trăiau ei pe vremuri.

muzeul astra
facebook/muzeulastrasibiu

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, de la înfiinţarea căruia s-au împlinit 59 de ani, este cel mai mare muzeu în aer liber din România şi al doilea ca mărime din Europa. Se întinde pe o suprafaţă de 96 hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Este în fiecare an îmbogăţită cu minimum patru-cinci monumente.


Situat în rezervaţia naturală „Dumbrava Sibiului”, muzeul dispune de un lac şi de peste zece kilometri de alei. Nu reprezintă doar o expoziţie etnografică în aer liber, ci oferă pachete turistice complete. Vizitatorii pot servi o gamă largă de preparate tradiţionale în ambianţa rustică a Cârciumii din Bătrâni, a Hanului Tulgheş şi a Hanului Veştem, acesta din urmă dispunând şi de posibilităţi de cazare. 

„ASTRA Multicultural, ediția a VII-a, este un eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală a Municipiului Sibiu.”

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

Val de concedieri colective în România: industria auto și alte sectoare, grav afectate

Tot mai multe companii din România, inclusiv din industriile auto, a mobilei, textilelor, electrocasnicelor și IT, au anunțat în ultimele luni închiderea unităților de...
Ultima oră
Pe aceeași temă