Cei mai mulți dintre angajații români pleacă însă în concediu, dar sunt preocupați de problemele de la serviciu și pe timpul vacanței, relevă un sondaj de opinie realizat în perioada iunie – iulie 2019.
Un concediu liniștit, în care angajatul să se dedice familiei și prietenilor și să se relaxeze total, ar avea un impact pozitiv asupra acestuia, inclusiv asupra performanțelor sale profesionale, în momentul în care se întoarce la muncă.
Angajații recunosc această situație. Cu toate acestea, doar unul din cinci români reușește să se detașeze complet de problemele de la serviciu și să se bucure în totalitate de vacanță, arată rezultatele celui mai recent sondaj efectuat de BestJobs.
Ceilalți patru din cinci angajați rămân, într-un fel sau altul, conectați la activitatea lor profesională. Una dintre explicațiile acestei situații este că angajații români pot fi sunați de colegi sau chiar de șefi, pe teme legate de serviciu, în zilele libere, uneori chiar pentru a li se cere să lucreze pe timpul concediului.
Circa 21 la sută dintre angajații români știu, încă de când pleacă în vacanță, că va fi nevoie să lucreze dacă apar urgențe, însă speră că astfel de situații vor fi rare și că nu le vor consuma mai mult de câteva ore din tot concediul. Alți 10 % dintre angajați admit că va fi nevoie să lucreze cel puțin 1-2 ore în fiecare zi de vacanță. Iar 14 % dintre angajați “pur și simplu nu știu ce le rezervă jobul în perioada concediului”, relevă sondajul.
Restul de 55 la sută dintre angajați sunt convinși că nu va fi nevoie să lucreze în zilele libere.
Chiar și atunci când nu sunt sunați de la serviciu sau nu apar situații care să-i oblige să lucreze, aproape 17% dintre angajați susțin că le este imposibil să se deconecteze complet în concediu, întrucât se gândesc cu groază la ce îi așteaptă când se vor întoarce la lucru. Alți 9 la sută dintre angajați spun că simt o presiune din partea șefilor să mențină contactul cu jobul chiar și atunci când sunt în concediu. În egală măsură, angajații români susțin că aleg să nu stea departe de job în zilele libere de teamă să nu rămână în urmă cu lucrările, motiv pentru care alocă timp în fiecare zi liberă cel puțin pentru a-și verifica mailurile și, de multe ori, inclusiv pentru a răspunde la cele mai importante dintre ele.
Ca o concluzie, 7 la sută dintre români susțin că nu reușesc să se relaxeze complet niciodată în zilele lor libere, iar peste 26 la sută dintre români spun că ajung să se simtă relaxați abia spre finalul vacanței.
Cum se întoarce angajatul la muncă
Aproape jumătate dintre respondenții la sondaj spun că au mai multă energie la întoarcerea din concediu. Doar unul din trei se simte mai productiv și numai doi din cinci angajați simt, în momentul întoarcerii la muncă, un nivel de stres mai mic decât înainte de vacanță. Aproape o treime dintre angajați spun că primele zile de după concediu sunt dificile și stresante și au nevoie de eforturi suplimentare pentru a-și relua activitatea.
Câte zile libere avem și cum le organizăm
Pentru vara anului 2019, peste jumătate dintre angajații români (53%) anunță că și-au planificat două săptămâni de vacanță, dintre cele aferente concediului legal. Aproape 17 la sută dintre români, mai norocoși, spun că au obținut un concediu de vară cu o durată între două și trei săptămâni. Cei mai defavorizați par a fi 14 la sută dintre angajații români, care susțin că au doar o săptămână de vacanță. La polul opus, 9 la sută dintre români declară că vor avea, în anul 2019, mai mult de trei săptămâni de vacanță.
Dintre persoanele chestionate, aproape jumătate vor fi în concediu în luna august, iar unul din cinci români este în concediu de odihnă chiar în această perioadă, în iulie. Cinci la sută au avut deja concediu, în luna iunie.
15 la sută dintre români au ales sau au fost obligați să-și ia concediu abia în septembrie. Un procent foarte mic dintre cei chestionați, circa 4%, afirmă că nu își vor lua deloc concediu până la finele anului 2019, din diverse motive.
La momentul în care au fost chestionați, 17,2% dintre respondenți au spus că mai au cel mult 10 zile de concediu rămase dintre cele aferente anului 2019. Aproape 20% mai aveau între 10 și 15 zile libere și tot atâția mai aveau între 15 și 20 de zile libere. Alți aproape 17% aveau între 20 și 30 zile libere, iar 11,5% mai aveau peste 30 de zile de vacanță, luând în calcul inclusiv zilele libere de anul trecut neefectuate.
Sondajul BestJobs a fost realizat în perioada 24 iunie – 15 iulie 2019, pe un eșantion de 980 de utilizatori de internet.