Elevii organizează un protest, luni, în Capitală, la data debutului noului an școlar, iar sindicaliștii din învățământ amenință de asemenea cu manifestații în această toamnă.
Reprezentanții elevilor vor protesta, luni, 13 septembrie a.c., în Piața Victoriei din Capitală.
“Cei mai mulți vor fi colegi din București. Vom veni și de la Constanța, dar și din alte orașe. Vor fi peste o sută de participanți”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, președintele Asociației Elevilor din Constanța (AEC), Ariana Dudună.
Printre revendicările elevilor se numără: bani pentru transportul către unitățile de învățământ; refacerea programei școlare; investiții majore în unitățile de învățământ.
Avertismentele sindicatelor
Principalele federații sindicale din învățământul preuniversitar susțin că protestul elevilor este întemeiat și anunță că vor încerca continuarea negocierilor cu reprezentanții Guvernului, amenințând cu proteste, în cazul în care nu se va ajunge la un consens.
“Așteptăm să se încheie congresul PNL și să se mai calmeze apele pe scena politică. Nu vrem să organizăm proteste acum, pentru că ar fi asociate cu alte evenimente de pe scena politică. Sperăm să se stabilească Executivul cât mai repede și să putem discuta temele importante din Educație. Nu este realist termenul stabilit pentru o nouă lege a educației, luna octombrie. Sunt mari nemulțumiri în rândul cadrelor didactice”, ne-a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Acesta spune că profesorii nu vor mai accepta o nouă amânare a creșterilor salariale.
“În niciun caz nu vom accepta o nouă amânare a creșterilor salariale. Dacă se va ajunge la acest lucru, cu siguranță vom avea proteste, pichetări ale prefecturilor din toată țara și ale Guvernului și ministerelor. Majorările salariale au fost amânate deja de două ori, iar creșterile prețurilor ne-au adus în urmă cu trei ani. Era vorba doar de o creștere de 16%. Avem un scandal legat de creșterea tarifelor la energie și încă nu resimțim efectele. Avem peste 50.000 de cadre didactice cu venituri de limita supraviețuirii. Sunt cadre didactice tinere care părăsesc sistemul ca să lucreze ca șoferi sau bone în străinătate”, ne-a mai explicat Hăncescu.
Președintele Federației Sindicatelor din Educației (FSE) “Spiru Haret”, Marius Nistor, susține că trebuie amendată Legea salarizării unitare.
“Continuăm negocierile cu autoritățile centrale. Am cerut amendamente pentru legea salarizării unitare, deoarece cadrele didactice sunt încadrate în una dintre ultimele categorii de angajați. Sunt șoferi sau alți angajați din administrația publică, unde salariile sunt stabilite din pix de primari, care au venituri mult mai mari decât un profesor. Probabil că acele salarii sunt normale pentru nivelul României de astăzi, dar cele din învățământ nu sunt. Nu putem atrage tineri în sistem. Un profesor debutant are un salariu de 2.300 de lei”, ne-a declarat Marius Nistor.