1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSocialProteste la spitale, discriminări şi răfuieli între cadrele medicale

Proteste la spitale, discriminări şi răfuieli între cadrele medicale

 

Mulți dintre angajaţii din sistemul sanitar sunt nemulțumiți de legea salarizării și de felul în care sunt acordate sporurile, acuzând faptul că, deși autoritățile se laudă cu îndeplinirea promisiunilor din programul de guvernare, ei s-au trezit cu salariile tăiate. Sorina Pintea, ministrul Sănătății, care a declarat că a promis doar creşterea salariilor medicilor, pare neputincioasă în ce priveşte găsirea unor soluţii legale pentru celelalte categorii de angajaţi ale căror venituri au fost diminuate.

„Managerii de spitale sunt în măsură să găsească soluţiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât oamenii să nu piardă la salariu. O altă soluţie posibilă: un articol din lege permite acordarea de stimulente până la limita a două salarii brute lunar“ – spune Sorina Pintea, care a început să facă evaluări incognito prin spitale, fiind nemulţumită inclusiv de comportamentul profesional al salariaţilor protestatari. Ea a solicitat o întâlnire de urgenţă cu managerii de spitale şi a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi este vorba despre „majorări semnificative“.

Scandalul plăţii gărzilor încă mocneşte

În timp ce asistenţii medicali, infirmierele şi personalul auxiliar protestează în curţile spitalelor, medicii sunt și ei în continuare nemulţumiţi de plata gărzilor, acuzând autorităţile de manipulare a opiniei publice şi de faptul că au creat o harababură enormă cu nivelurile salariale, sporurile și plata gărzilor. Aceştia susţin că de luna viitoare vor scădea drastic sporurile (sporurile pentru ora de gardă se vor reduce de la 100% la maximum 15% sau chiar 0%, urmând să fie diminuat şi tariful per ora de gardă). Doctorii argumentează prin exemplul unui medic rezident care primea, în funcție de secție, 400-530 RON pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii, iar acum va primi aproximativ 190 RON pentru 32 de ore muncite încontinuu. În total, pentru 4 gărzi, suma scade cu circa 1.210 RON, iar pentru 7 gărzi – cu circa 2.240 RON. În acest context, peste 900 de medici au semnat o petiţie intitulată „Corectarea erorii plăţii gărzilor“, în care reclamă diferențele aberante privind cuantumul sporurilor aplicate de spitale similare ca rang și sursă de finanțare.

Tăierile de salarii din sistem, un butoi cu pulbere

Mai multe sindicate din Sănătate ameninţă cu greva generală dacă nu vor fi găsite soluţii rapide la situația conflictuală din instituțiile sanitare. Federaţia SANITAS susţine că, prin aplicarea discriminatorie a legii, politicienii aproape au reușit să dezbine categoriile profesionale din Sănătate și Asistența socială, în ciuda eforturilor, inclusiv prin acțiuni de protest, de a  corecta inechitățile legii salarizării. Sindicaliştii afirmă că „mai mult, acelea-și -mesaje propagandistice ridică împotriva profesio-niștilor din Sănătate și pacienții, și opinia publică!“. Şi Camera Federativă a Medicilor din România atrage atenţia decidenţilor politici, într-un comunicat primit de „România liberă“, că regulamentul de sporuri trebuia făcut prin negocieri cu  marile confederaţii sindicale, care ar fi garantat o viziune de ansamblu şi ar fi asigurat luarea unor decizii echitabile şi corecte pentru toate categoriile de salariaţi din Sănătate.

La rândul său, Sindicatul Medicilor Români „Promedica“ susţine că aplicarea noii legi a salarizării în forma actuală nu va avea efectele scontate nici asupra personalului medical, nici asupra calităţii actului medical, chiar dacă salariile medicilor au crescut. Reprezentanţii medicilor mai spun că aplicarea regulamentului de sporuri s-a făcut inegal la nivelul ţării, ducând la apariţia situaţiilor în care medici din aceeaşi specialitate vor câştiga mai bine în spitalele de rang inferior, plaja sporurilor de la 5% la 85% făcând ca diferenţele de venit dintre specialităţi să cunoască o amplitudine ce nu se regăsește în nicio ţară europeană. Această situaţie a dus la apariţia de tensiuni între membrii aceleiaşi profesii, „lucru inacceptabil inclusiv de codurile deontologice, toate având repercusiuni asupra calităţii actului medical“.

O altă problemă este, în opinia sindicaliştilor, neincluderea farmaciştilor, biologilor, chimiştilor şi fizicienilor în mărirea salarială de la 1 martie, care, coroborată cu aplicarea noului regulament de sporuri, a dus la situaţii în care veniturile acestora au scăzut sub cele din anul 2017. Măsura de creştere a veniturilor medicilor a avut ca scop încetinirea ritmului în care medicii părăsesc ţara, însă „din păcate, apar şi măsuri care blochează posibilitatea lor de a rămâne“, arată Promedica, aşa cum este şi proaspăta lege prin care pensionarea pentru medici se va face la 67 de ani, şi doar la cerere la 65 de ani.  

ULTIMATUM

Medicii ameninţă cu renunţarea la gărzile din spitale

„În cazul în care avertismentul nostru nu va fi luat în considerare, vom fi nevoiți să denunțăm unilateral contractele de muncă privind activitatea prestată în linia de gardă. Suntem conștienți că demisia noastră va atrage discontinuități în activitatea de permanență a anumitor secții vitale (UPU, ATI, Chirurgie, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Cardiologie etc.), însă răspunderea pentru eventualele probleme create va reveni integral Parlamentului și Guvernului, deoarece din cauza lor s-a ajuns în această situație tensionată. Permanent ne punem în pericol propria sănătate, fizică și psihică, pentru a salva viețile altora, de aceea solicităm să fim tratați cu respect și salarizați în mod echitabil.“(din petiţia „Corectarea erorii plăţii gărzilor”, semnată de peste 900 de medici)

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă