Proiectul legislativ inițiat de USR prevede că o persoană nu poate fi rector al aceleiași Universități pentru mai mult de două mandate, indiferent dacă între ele, sau pe parcursul exercitării unuia dintre ele, au avut loc întreruperi.
Potrivit informațiilor difuzate de site-ul edupedu.ro, această propunere de modificare a Legii Educației a întrunit în Camera Deputaților 42 de voturi “pentru”, 25 “împotrivă” și 174 de abțineri. Numărul minim de voturi, necesar pentru adoptarea unei legi organice, era de 165.
Proiectul respins în Camera Deputaților urmează a fi dezbătut în Senat, acesta având calitatea de Cameră decizională.
Actuala formă a Legii Educației (Legea 1 / 2011) prevede că “durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.
Proiectul respins în Camera Deputaților menționează că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou proces de desemnare (…). O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior sau al instituției succesoare în drepturi ale acesteia pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora“.
Întreruperile la care se referă proiectul pot fi, de exemplu, cele în care un cadru didactic își suspendă calitatea de rector pentru a exercita funcția de ministru al Educației sau al Justiției. Un caz concret este cel al lui Tudorel Toader, care este rector al Universității din Iași dar s-a autosuspendat din această funcție în perioada în care a fost ministru al Justiției.