14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialProiecte pentru Capitală: 7 miliarde de euro pentru dezvoltare și 900 de...

Proiecte pentru Capitală: 7 miliarde de euro pentru dezvoltare și 900 de milioane pentru mediu

Primarul General, Nicuşor Dan: “Primăria Municipiului Bucureşti a propus către PNRR proiecte de investiţii majore, care nu au fost făcute în Bucureşti în ultimii 30 de ani, în domenii cheie, precum mobilitate, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială. Este o oportunitate extraordinară pentru Bucureşti să se dezvolte prin PNRR şi sper că Guvernul să aloce sume substanţiale Capitalei, mai ales că acest oraş are un rol foarte important în dezvoltarea economică a României.

7 miliarde de euro pentru dezvoltarea Bucureştiului

Nicuşor Dan a explicat că cele 50 de proiecte depuse la Ministerul Fondurilor Europene însumează şapte miliarde de euro, şi a enumerat dintre acestea metroul de suprafaţă, modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai, achiziţia de tramvaie şi electrificarea transportului public din Bucureşti prin transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze cu autonomie. Un alt proiect important vizează extinderea pistelor de biciclişti în zona metropolitană.

Nicuşor Dan: “Propunem şi un set de proiecte în domeniul termoficării, care însumează un miliard de euro. Se referă atât la modernizarea reţelei, digitalizarea sistemului de termoficare, cât şi la contorizarea inteligentă la beneficiar”.

900 de milioane de euro pentru protecţia mediului

Primarul Capitalei a detaliat şi care sunt proiectele propuse pentru protecţia mediului, acestea însumând 900 de milioane de euro: “Cel mai mare proiect este ‘Plămâni verzi pentru Bucureşti’. Acesta vizează amenajarea a numeroase spaţii verzi care, deşi apar în Planul Urbanistic General, nu sunt amenajate. Tot în cadrul acestui proiect se prevede amenajarea unor zone precum Parcul Natural Văcăreşti, Lacul Morii sau salba de lacuri din nordul Bucureştiului”.

Alte proiecte propuse vizează gestionarea deşeurilor, întocmirea registrului spaţiilor verzi, iar în domeniul sănătăţii se doreşte extinderea şi construirea de noi corpuri pentru spitalele existente, obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu şi digitalizarea întregii reţele de spitale din subordinea Municipalităţii.

În domeniul social, Primăria Capitalei propune PNRR construirea de noi creşe şi locuinţe sociale, precum şi dezvoltarea unei reţele sociale pentru victimele violenţei domestice.

Dâmboviţa, axa creativă a oraşului

Primarul General, Nicuşor Dan: “Avem un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic. Pentru că nu este clar în acest moment dacă prin PNRR se vor finanţa doar clădiri publice sau şi clădiri private, proiectul nostru vizează doar consolidarea unor clădiri publice, emblematice pentru Bucureşti.

Un alt proiect la care ţin foarte mult, apărut în spaţiul public în anul 2000, şi pe care l-am preluat în toate cele trei campanii electorale desfăşurate de mine, este “Dâmboviţa, axă creativă a oraşului”.

Acest proiect vizează pe de o parte amenajarea cursului râului Dâmboviţa, de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională şi pe de altă parte, crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie astfel încât să transformăm Bucureştiul într-un centru regional în aceste domenii, care să ofere IT-ştilor facilităţi similare cu cele din marile oraşe ale lumii”.

La final, Primarul General a reamintit faptul că nu se pot aloca bani din bugetul public pentru mari lucrări de investiţii în anul 2021 pentru că Primăria Capitalei are datorii de 2,5 miliarde lei.

O altă consecinţă a acestor datorii o reprezintă lipsa proiectelor în curs de implementare şi, din această cauză, a explicat Nicuşor Dan, pentru toate proiectele propuse PNRR, trebuie făcut un efort semnificativ în următoarele luni astfel încât studiile de fezabilitate să fie elaborate rapid iar proiectele să fie depuse complete în cel mai scurt timp la Ministerul Fondurilor Europene.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă