11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSocialPrimăria Capitalei pregătește majorarea tarifelor de parcare. Cât va costa parcarea în...

Primăria Capitalei pregătește majorarea tarifelor de parcare. Cât va costa parcarea în centru

În prezent, parcările publice din Capitală au un tarif de 1,5 lei pe oră.

Tarifele de parcare aplicabile pentru Zona 0 a Capitalei ar putea fi de 10 lei/oră, cu TVA, tarif unic, de luni până duminică, sumă ce permite doar utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia. Parcarea este limitată la o durată de maximum două ore, iar după expirare se va aplica o suprataxare cu dublul tarifului iniţial.

Tariful va fi de 10 lei pe oră, plus TVA, 24 de ore din 24, 30 de zile pe lună, pentru unităţile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive. Pentru riverani, tariful ar fi de 120 de lei pe lună, cu TVA.

Zona 0 cuprinde locurile de parcare special amenajate în patru zone, potrivit proiectului.

Prima zonă este cea a parcajului subteran Intercontinetal (N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I).

A doua zonă este cea a parcajului subteran din Piaţa Unversităţii (N. Bălcescu – I. Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – I. C. Brătianu).

A treia zonă este cea a parcajului suprateran Cocor (I. C. Brătianu – Sf. Vineri – Calea Moşilor – H. Botev – C. Coposu).

A patra zonă este cea a parcajului suprateran Unirea (C. Coposu – M. Basarab – Mircea Vodă – Unirii – Brătianu). În Zona 1 a Capitalei (Piaţa Victoriei – Iancu de Hunedoara – Polonă – Şincai – Mărăşeşti – Berzei – Buzeşti), tariful este de 5 lei pe oră, cu TVA, în intervalul 06.01 – 18.00, şi de 2,5 lei pe oră în intervalul 18.01 – 06.00.

În Zona 2 (aflată între Zona 1 şi limita oraşului), tarifele sunt de 2,5 lei/oră în intervalul  06.01 – 18.00, şi de 1,5 lei pe oră în intervalul 18.01 – 06.00.

„În scopul scăderii gradului de poluare, pentru respectarea cerinţelor impuse de standardele europene în domeniu, a fost aprobat Planul Integrat pentru Calitatea Aerului. Una dintre cauzele atingerii unui grad mare de poluare este traficul rutier, ale cărui volume sporite sunt cauzate de utilizarea pe scară largă a autovehiculului propriu. Pentru scăderea volumelor de trafic şi, implicit, a poluării, atât prin Planul Integrat de Calitate a Aerului, cât şi prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, au fost stabilite măsuri de încurajare a utilizării transportului public şi alternativ. Una dintre măsurile reducerii traficului auto urban este introducerea regimului de plată al parcărilor pe întreg teritoriul oraşului, iar pentru administrarea acestor parcaje este necesară aprobarea unor tarife de exploatare”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare a autovehiculelor va fi de 200 lei/bucată + TVA.

Cele mai citite

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...

Dacia Bigster, disponibilă acum în România: Prețuri, motorizări și echipări

După premiera mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024, Dacia Bigster poate fi comandat începând de astăzi, 9 ianuarie 2025. Prețurile pornesc...

Chiriile cresc în marile orașe: București, Cluj și Brașov, în topul scumpirilor în 2024

În București, chiriile medii au crescut cu 11% de la an la an, prețul mediu pentru o garsonieră fiind de 382 euro/lună Chiriile solicitate pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă