Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, a anunțat, miercuri, finalizarea proiectului „Multi Risc Modul I”, destinat îmbunătățirii capacității de reacție a structurilor din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Proiectul a fost în valoare de circa 159 milioane de lei (echivalentul a circa 34 de milioane de euro). Din această sumă totală, circa 133 de milioane de lei au provenit dintr-o finanțare nerambursabilă, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
În cadrul proiectului s-au cumpărat câteva echipamente de ultimă generație, printre care s-au numărat autospeciale pentru tratamente hiperbarice, autospeciale de salvare de la înălțime, automacarale, autocamioane cu sistem hidraulic de încărcare – descărcare.
Unul dintre exponatele moderne, prezentat miercuri la sediul ISU București Ilfov, a fost o „autospecială pentru păstrare temporară și transport în regim frigorific” – practic, o morgă mobilă.
Ea a fost cumpărată în cadrul proiectului „Multi Risc Modul I”, astfel că, în acest moment, România are în dotare, în total, patru asemenea autovehicule.
Autospecială frigorifică (Foto: Mihai Diac)
Subofițerii ISU ne-au precizat că autospeciala are o capacitate totală de 52 de persoane decedate, dintre care zece supraponderale. Instalația de la bord permite chiar congelarea încărcăturii, până la o temperatură de -40 de grade Celsius, astfel încât încărcătura să poată fi păstrată până la două săptămâni. Un asemenea interval poate fi necesar pentru a oferi timp medicilor legiști să facă toate investigațiile privind stabilirii identității persoanelor ale căror cadavre sunt recuperate, de exemplu, de sub dărâmături, în eventualitatea unui cutremur.
“Chestiunea decedaților trebuie tratată foarte realist și cu respect. Poate fi un accident aviatic, un cutremur, acolo trebuie să ai capacitate de stocaj în condiţii corecte şi respectuoase şi să ai timp pentru ca medicii de medicină legală să facă examinările necesare pentru identificarea victimelor. Managementul deceselor este una dintre sarcinile Protecției Civile”, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.
Un asemenea autocamion frigorific a fost prezent și în cadrul exercițiului „Seism 2018”, care a fost organizat în România în luna octombrie 2018. Scenariul exercițiului a presupus apariția unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care ar produce, numai în București, circa 3000 de morți.