2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațiePeste 1 milion de elevi fără acces la online

Peste 1 milion de elevi fără acces la online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile vor relua cursurile cu prezență fizică, de luni, trecând în online în cazul în care sunt depistate cazuri de COVID-19 în unitățile de învățământ, dar chiar potrivit șefului Învățământului, mai sunt necesare dispozitive digitale pentru cel puțin un milion de elevi.

Conform datelor obținute de „România liberă”, Ministerul Educației (ME) nu a derulat nicio achiziție pentru dispozitive digitale cu acces la internet destinate elevilor care provin din medii defavorizate în anul școlar 2021 – 2022.

Ultimele astfel de dispozitive au fost livrate în primăvara anului în curs, reprezentând restanțe de la cele 250.000 de tablete promise elevilor în mandatul precedentului ministru al Educației, Monica Anisie.

Sorin Cîmpeanu a precizat însă că au fost achiziționate dispozitive digitale prin alte instituții și printr-o entitate subordonată ministerului, dar mai sunt încă aproximativ două milioane de elevi care nu au acces la astfel de mijloace de învățare online.

„Conectivitatea a fost ameliorată, nu suficient de mult, încât să spunem că fiecare din cei 3 milioane de copii, mai ales acei 1 milion de copii care sunt în mediul rural, au conectivitate și acces la internet capabile pentru predarea online. Al doilea element: deși în ultimele 12 luni au fost făcute achiziții importante, per total aproape un milion de echipamente – am început prin acea hotărâre de guvern, care pe baza unei estimări de 250.000 de a necesarului, a asigurat achiziționarea a 250.000 de tablete, am continuat prin OUG-ul prin care s-au acordat 150 milioane euro pentru achiziția de echipamente, am achiziționat zeci de mii de laptopuri prin programul ROSE, deci, în total, avem peste un milion de echipamente IT mai mult decât aveam în urmă cu un an”, a declarat Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă

Scenarii pentru redeschiderea școlilor

Potrivit surselor noastre din cadrul ME, conducerea Învățământului se așteaptă la o creștere a numărului de infectări în rândul elevilor, după primele două săptămâni de la reluarea cursurilor, ca o consecință a perioadei de vacanță.

Amintim că după primele zece zile ale anului școlar în curs, reprezentanții ME precizau că infectările cu Sars COV 2 din rândul elevilor au provenit în urma concediilor petrecute de aceștia în vacanța de vară.

În plus, sunt șanse foarte mici ca la data de 8 noiembrie să ajungă în unitățile de învățământ preuniversitar testele noninvazive, pe bază de salivă, promise de guvernanți.

Ministrul Educației spune însă că a primit „garanții”.

„Am avut o discuţie cu reprezentanţii ANAT. Procedura de achiziţii este în curs de finalizare. Iar săptămâna viitoare am primit garanţii că vor fi livrate în şcoli prin intermediul DSU pe baza repartiţiei în funcţie de numărul de beneficiari, repartiţie pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o către DSU. Vor fi disponibile testele pe bază de salivă în cursul săptămânii viitoare în şcolile din România”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă