5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSocialPacientul român, „plimbat“ de la un cabinet medical la altul pentru analize...

Pacientul român, „plimbat“ de la un cabinet medical la altul pentru analize și rețete

Pentru mulți români, momentul în care încep să aibă probleme de sănătate cronice înseamnă contactul cu un sistem în care de multe ori procedurile birocratice sunt mai complicate decât tratamentul în sine. Filmul „Moartea domnului Lăzărescu”, al lui Cristi Puiu, a impresionat o lume întreagă prin prezentarea unor realități dure din sistemul nostru de sănătate.

Este sfârșitul tragic al unui personaj. Dar în viața de fie-care zi zeci sau sute de mii de români devin personajele în ceea ce s-ar putea numi „Viața domnului Lăzărescu”, povestea dinaintea scena-riului, confruntarea cu un sistem de sănătate care le dă senzația că tot timpul trebuie să-și dovedească starea de sănătate, faptul că sunt bolnavi, de parcă ar fi bănuiți că vor să păcălească statul.

Cu scrisorile medicale, rețetele și cardul de sănătate, trebuie să facă o sumedenie de drumuri de la spital la medicul de familie, de la medicul de familie la medicul specialist, între medicul specialist și laboratorul de analize, de la laborator la medicul specialist și de la medicul specialist înapoi, la medicul de familie, ca să obțină o nouă rețetă. Odată terminat un astfel de tur de forță, „plimbarea” trebuie reluată pentru că se apropie termenul la care trebuie refăcute analizele, pentru ca medicul specialist să schimbe tratamentul în funcție de evoluția bolii.

 

Stresul pacientului de cursă lungă

De multe ori pacientul român intră în luptă cu sistemul, pentru că sunt bani puțini și i se închide ușa în nas chiar dacă a contribuit zeci de ani la asigurările de sănătate. O astfel de situație ne-a fost semnalată de Vasile Roșca, un gălățean care recent a constatat că pentru foarte mulți pacienți sistemul se blochează pentru că nu sunt medici specia-liști sau nu sunt bani pentru analize medicale. „Am avut ghinion, m-am îmbolnăvit, am mers la spital și am fost internat.

La ieșirea din spital, mi-au dat o scrisoare medicală cu tratamentul, care e valabilă 6 luni. Cu scrisoarea aia am mers la medicul de familie, să îmi dea rețetă. Medicul de familie mi-a dat o trimitere pentru analizele pe care trebuie să le fac la 6 luni. Trebuie să mă programez la un laborator de analize. După ce te-ai programat la laborator, trebuie să te programezi la medicul de specialitate, ca să te duci cu analizele, să ți le citească. El îți dă o scrisoare medicală, în care spune dacă boala s-a ameliorat, trebuie să urmezi cutare tratament. Dai 250 de lei, că nu-i degeaba să mergi la medicul de specialitate, la clinica privată, că la stat programarea trebuie să o faci cu multe săptămâni înainte. Trebuie să mergi la medicul care știe boala ta.

Cu scrisoarea medicului specialist, mergi iar la medicul de familie, ca să îți dea rețeta”, ne-a declarat Vasile Roșca. Dacă pe traseul pe care trebuie să îl urmeze un pacient apare un blocaj, toate eforturile sale pot fi în zadar. În cazul de față, lucrurile s-au blocat din lipsa banilor pentru analize medicale: „M-am împotmolit la laboratoarele de analize. Dacă te duci în perioada din data  de 5 până pe 15 ale lunii găsești fonduri, nu-i o problemă. Dacă te duci după data de 20, s-au terminat fondurile”.

 

Banii de analize s-au terminat în weekend

A încercat să găsească o rezolvare a problemei. De la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați a primit lista celor 30 de laboratoare care au contract cu casa. A făcut o listă cu laboratoarele care aveau cele mai mari valori de contract și erau șanse să mai gă-sească fonduri disponibile. A constatat că ratase ultima șansă, pentru că fondurile pentru analize se terminaseră într-un singur weekend, de vineri, 22 februarie până luni, 25 februarie.

„La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate este o listă cu laboratoarele care au fonduri de la ei. Am scos din listă 7 laboratoare, dar sunt mai multe. Spitalul Județean, la laboratorul lor, a avut alocată pentru luna februarie suma de 160.016 lei. Pe data 22.02.2019, într-o vineri, conform site-ului, mai avea 20.573 lei. Iar când m-am dus eu, pe data de 25 februarie, adică luni, mi-au spus «domnule, nu mai avem fonduri!». Le-am spus că eu am de la casa de sănătate lista cu laboratoarele care au fonduri, mi-au spus «du-te la laboratoarele astea că gă-sești bani». Ei nu, că «nu mai avem bani, casa de asigurări nu știe ce-i aici! Nu am bani, vino în martie»!

La fel la toate celelalte laboratoare. Am fost la Centrul Medical Irina, la Centrul Medical Romar, la Centrul Medical Origani. Aceleași probleme! Toți mai aveau bani vineri, pe 22, iar luni, pe 25, nu mai aveau! Pe data de 26 februarie, la ora 12.00, trebuiau să raporteze la casa de sănătate ce bani au cheltuit. I-am luat pe toți la rând, niciunul nu mai avea bani“, spune Vasile Roșca. E o situație care aduce aminte de perioada în care românii se așezau la cozile de la farmacii în primele zile din lună pentru a-și lua medicamentele pe rețete compensate.

 

Explicație: „sistemul ăsta este, dar nu funcționează“

Omul a încercat să afle cum își poate rezolva problema, pentru că peste câteva zile avea programarea la medicul cardiolog. S-a întors la CJAS și a vorbit cu un funcționar care i-a spus că ăsta-i sistemul, care, teoretic e bun, practic nu funcționează: „M-am dus la Casa de Asigurări de Sănătate: «Situația asta este luată de pe site-ul dumneavoastră!». A confirmat că așa este.

«De ce când m-am prezentat, pe 25 februarie au spus că n-au bani. Eu trebuie să mă îmbolnăvesc numai pe data de 1 și 2 a lunii, pe 25 nu mai pot să mă îmbolnăvesc?», Răspunsul domnului respectiv a fost «Domnu Roșca, sistemul ăsta este, dar nu funcționează». Le-am spus, dați-le telefon că mai au bani. Nu, că «nu facem noi așa ceva, că e treaba lor». Păi pe 26 februarie, cu două zile înainte de sfârșitul lunii, Spitalul de Copii mai avea 43.379 de lei. Dacă se termină luna și nu folosesc banii? «Nu-i folosesc, nu-i folosesc. Vin înapoi». Păi și eu mor pe stradă cu banii în sertar?”, spune Vasile Roșca. În concluzie, ăsta-i sistemul.

 

CJAS: S-a întâmplat pentru că n-a fost aprobat bugetul

Președintele CJAS Galați, dr. Mihaela Docan, ne-a declarat că situația semnalată este determinată de faptul că nu au fost aprobate bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale și în conformitate cu Legea 500 privind Finanțele Publice, în lunile ianuarie, februarie și martie 2019, fondurile alocate laboratoarelor pentru analize medicale au fost calculate ținându-se cont de media pe ultimele 12 luni. O recomandare a șefei CJAS este ca pacienții să își facă din timp programările pentru analizele medicale. Dar programarea din timp nu aduce mai multe fonduri și vor fi alți pacienți care nu își vor putea face analizele medicale.

 

Scrisoarea medicală de la spital, „tarifată“ la cabinetul privat

Și pe rețelele de socializare sunt sute de mesaje despre neregulile din sistemul de sănătate cu care se confruntă românii. „Nici la începutul lunii nu sunt la clinici fonduri de la Casa de Asigurări Galați. Și dacă sunt fonduri sunt doar pentru o parte din pacienți. Pe baza fondurilor mori cu zile”, a postat Maria Popa.

Viorica Ilași este nemulțumită că scrisoarea medicală care trebuie eliberată la ieșirea din spital poate fi luată numai de la cabinetul particular al medicului de specialitate: „Pentru o scrisoare medicală trebuie să plătim 100 lei la cabinetul particular al medicului specialist. Întrebarea este de ce? Nu se poate da scrisoarea medicală din spital? Și așa avem pensii de mizerie. Să nu mai dăm acești bani, să luăm scrisoarea medicală din spital“.  

Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...
Ultima oră
Pe aceeași temă