7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanONU trage un semnal de alarmă asupra foametei „iminente” în Afganistan

ONU trage un semnal de alarmă asupra foametei „iminente” în Afganistan

Afganistanul riscă „foametea iminentă” odată cu apropierea iernii. Acest lucru este o consecință a serviciilor întrerupte de revenirea la putere a talibanilor, a avertizat un oficial al ONU într-un interviu acordat AFP.

Natalia Kanem, directorul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), a declaratcă situația din Afganistan este gravă.

„Nu ar fi o exagerare să spunem că cel puțin o treime din populația Afganistanului, în jur de 33 de milioane, este afectată de „foamea iminentă”, a avertizat Kanem.

Iernile dure, care perturbă capacitatea de a transporta provizii către zonele izolate ale țării montane, plus pandemia de coronavirus vor agrava o situație deja complicată, a adăugat ea.

Femeile și fetele vor suporta tot ce este mai rău, avertizează ONU

„Este urgent, în special pentru femeile și fetele care suferă deja. Aceasta este una dintre țările cu cele mai mari decese în timpul nașterii și al ratelor de sarcină.

Chiar și într-o perioadă de tranziție, femeile și fetele au drepturi, iar acestea trebuie respectate”, a spus ea.

Kanem a reiterat apelurile făcute de comunitatea internațională către talibani, care au trecut la putere luna trecută în timp ce Statele Unite și-au retras ultimele trupe, punând capăt războiului de 20 de ani.

„Femeile din Afganistan au clarificat de-a lungul anilor că își doresc educație, își doresc îngrijire medicală și că sunt, de asemenea, dispuse și capabile să proiecteze programe și să poată conduce comunitățile lor”, a spus ea.

Liderii talibani au încercat să descrie grupul ca fiind mai moderat decât atunci când a condus ultima oară Afganistanul din 1996 până în 2001. Apoi, femeilor li s-a interzis școala sau munca și li s-a permis să plece de acasă doar cu un șofer de sex masculin.

Au promis că se vor schimba, spunând că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii sharia islamice.

Cu toate acestea, nicio femeie nu a fost numită în guvernul provizoriu și islamiștii par să elimine treptat libertățile afganilor.

Reprezentantul ONU a avertizat că, dacă sistemul de sănătate se va defecta, acest lucru va duce la „dezastru complet”, dar a adăugat că, în cea mai mare parte, centrele de sănătate dedicate familiei au rămas deschise.

ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de dolari destinat sistemului de sănătate din Afganistan.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...

Mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Crăciunului

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 24 decembrie 2024, un mesaj cu prilejul Crăciunului. "Crăciunul este o sărbătoare a generozității și a compasiunii, a...

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă