6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSocialMistrețul cu colți de … Cesiu / Rutheniu!

Mistrețul cu colți de … Cesiu / Rutheniu!

Anunțul a fost făcut, în 20 decembrie, de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonţu.

“Pe raza Direcţiei Silvice Suceava s-a identificat un mistreţ, iar carnea care a fost dusă la analize a ieşit cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă. Este o noutate pentru noi. Mistreţul a fost recoltat pe un fond de vânătoare, 17 Botuş, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest lucru ne alarmează foarte tare şi împreună cu ANSVSA şi Garda de Mediu şi toate organele abilitate vom luat toate măsurile de rigoare în perioada următoare. Noi am primit abia dimineaţă raportul şi este vorba de o contaminare radioactivă Cs-137 şi Cs 134. Mistreţul a fost împuşcat pe un fond de vânătoare şi conform reglementărilor în vigoare trebuie să facem analize pe carnea de vânat. Vom lua măsuri suplimentare de analiză şi supraveghere”, a precizat Pahonţu.

Contaminarea radioactivă cu Cs-137 şi Cs 134, este de tipul celei de la Cernobîl se mai arată în comunicatul DSVSA Suceava.

”Potrivit documentelor prezentate de şeful Romsilva, exemplarul de mistreţ de sex masculin în vârstă de 3 ani, identificat cu crotalia RO 0409416 a fost recoltat în zona Lucina de pe fondul de vânătoare Botuş”.

Numai că un mistreț după toate normele teoretice și practice, trăiește maximum 20-22 de ani, ori catastrofa de la Cernobîl a avut loc în urmă cu peste 31 de ani, iar mistrețul în cauză nu are decât 3 ani.

De ce numai mistreții au fost contaminați?

Numai că în conformitate cu adresa ANSVSA Bucureşti nr. 27828/13.12.2017, s-au dispus în principal următoarele măsuri: structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţia Mediului Suceava vor proceda la recoltarea de probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului din apă şi din aer respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni pentru a identifica sursa de radiaţii. Asta deoarece responsabilii în chestiune s-au inspirat din tehnica occidentală și au ajuns la concluzia că în anumite zone din Europa au fost ploi radioactive care au dus la contaminarea solului, deci și a florei aferente: ciuperci, iarbă, vegetație în general. Și pe cale de consecință s-au contaminat și animalele care au consumat din vegetația contaminată cu izotopi radioactivi.

Numai că în afară de acest mistreț, nici un fel de altă sălbăticiune ce s-a hrănit cu aceleași poame ale pădurii, nu a fost contaminată! Întrebarea legitimă este, de ce nu și celelalte animale sălbatice, urși, cervide, vulpi etc. nu au fost contaminate?

”Domnule, am avut instruire cu șefii de la Asociație (n.red.- Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi) în care ni s-a spus să nu pomenim nimic de animalele contaminate radioactiv. Tot timpul dacă e să descoperim așa ceva la analize, trebuie să zicem că e de la Cernobîl. Eu cred că e de la ultima explozie din Rusia. Nu vrea să ne spună nimeni adevărul, e o batistă care s-a pus pe țambal. Cică să nu speriem și să agităm lumea!”, ne-a declarat sub protecția anonimatului un responsabil al AGVPS dintr-un județ din partea centrală a țării.

Cu toate insistențele noastre cei de la ROMSILVA nu au vrut să ne facă nici o declarație în legătură cu acest subiect. Ni s-a indicat tot timpul centrul de presă al Regiei.

Explozia din Rusia

După luni de tăcere și negare în 22 noiembrie 2017, Rusia a confirmat că și ea a detectat urme ale unui nor misterios de radiații care plutește deasupra unei mari părți a Europei, observând o creștere dramatică a radiației deasupra Munților Urali. Recunoașterea vine după ce o serie de alte state europene au sugerat că Rusia a fost la originea probabilă a sursei de radiații inexplicabile, care a fost detectată pentru prima dată de numeroase stații de monitorizare, în septembrie 2017. Serviciul meteorologic rusesc, Roshydromet, a confirmat pentru prima dată concluziile făcute de Institutul francez pentru protecția împotriva radiațiilor și securitate nucleară (IRNS). Aceștia au recunoscut că există o „contaminare extrem de mare” de 1.000 de ori mai mare decât valoarea normală de izotop radioactiv ruthenium-106, în zona munților Urali.

Nici până la această dată, autoritățile ruse nu au dezvăluit dacă sunt conștiente de eventuale accidente nucleare care s-ar fi produs pe teritoriul lor, făcând o declarație în care au afirmat că „una dintre întreprinderile industriei nucleare rusești au înregistrat niveluri de radiații care depășesc normele”.  Cele mai mari radiații au fost depistate în regiunea Chelyabinsk, aproape de granița cu Kazahstanul. Tot autoritățile ruse au precizat  însă că ”norul de radiații este inofensiv; chiar dacă aceste niveluri de ruthenium-106 sunt ridicate, nu ne afectează sănătatea și nici mediul”.

Numai că specialiștii în activități radioactive spun că ”Ruthenium-106 este atât de rar încât nu apare în mod natural și materialul ar fi putut fi eliberat din cauza unui accident nedeclarat la un loc de tratare a combustibilului nuclear sau la un centru pentru medicamente radioactive. A fost vorba cel mai probabil de un accident mult mai periculos la un reactor nuclear, deoarece un astfel de incident a eliberat probabil și elemente radioactive primordiale, ca izotopii de Cesiu, Cs-137 şi Cs – 134, nu doar ruthenium-106, care este un element secundar. E clar că este o omerta instituită la nivel de stat!”, ne-a precizat în exclusivitate Dr. Edward N. cercetător în contaminare nucleară la Institutul francez pentru siguranţa nucleară IRSN.  Vom reveni cu amănunte.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă