„Astăzi, când sărbătorim ziua Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, ne înclinăm cu respect şi recunoştinţă în faţa memoriei celor care s-au jertfit pentru marile aspiraţii ale naţiunii române. La 100 de ani de la împlinirea idealului naţional, se cuvine, mai mult ca oricând, să rememorăm faptele înaintaşilor şi să reflectăm cu respect la etapele parcurse şi la progresele înregistrate în anii care au trecut de la Marea Unire. Centenarul trebuie să reprezinte un factor de coagulare a gândirii şi simţirii neamului românesc. Avem datoria de a privi cu realism la prezent şi, prin conjugarea energiilor creatoare ale întregului popor, să conturăm, împreună, România următorului secol”, afirmă Iohannis în mesajul prezentat, în cadrul manifestărilor organizate la Buzău, de către consilierul prezidenţial Ion Oprişor.
Este importantă propunerea de obiective durabile pentru modernizarea ţării, prin valorificarea tuturor resurselor, a adăugat el.
„Aceste momente de comemorare au, în mod special, o dimensiune educativă atât pentru tânăra generaţie, cât şi pentru întreaga societate românească, în ansamblu. Se cuvine să ne însuşim valorile, atitudinile şi convingerile patriotice şi să înţelegem mesajul şi sacrificiul înaintaşilor noştri. Adresez un îndemn românilor de pretutindeni să îngrijească moştenirea primită de la cei care au semnat cu sângele lor actul de naştere a poporului român”, a subliniat Klaus Iohannis.
Şeful statului îşi exprimă, în mesajul transmis AGERPRES de Administraţia Prezidenţială, întreaga preţuire faţă de eroii care şi-au pierdut viaţa ori au fost răniţi în misiunile din afara ţării, în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, precum şi în misiunile derulate sub egida NATO, UE şi ONU.
„Aducem astăzi un omagiu şi eroilor care se odihnesc în Cimitirul eroilor din Buzău şi care au văzut în Marea Unire destinul, misiunea şi împlinirea neamului românesc. Ei au făcut sacrificiul suprem pentru desăvârşirea statului naţional, pentru împlinirea visului care a animat, de la 1848, toate generaţiile, de o parte şi de alta a Carpaţilor. În cimitirul de onoare de la Buzău şi-au găsit odihna şi alţi militari, pe care, în spirit creştinesc, îi pomenim, indiferent de drapelul sub care au căzut ori de limba în care i-au jurat credinţă. Fie ca aceste momente, în care recurgem la istorie, să ne călăuzească spre unitate şi solidaritate naţională şi europeană”, mai spune şeful statului.