Medic: Sezonul gripal e pe val, deja s-a depăşit pragul epidemic

Medicii atrag atenţia asupra declanşării unei epidemii de gripă din cauza lipsei de interes a populaţiei faţă de imunizare, menţionând că se recomandă vaccinul antigripal pentru orice categorie de vârstă.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2018 - 15:27

„Din păcate, sezonul gripal e pe val, deja s-a depăşit pragul epidemic, avem foarte multe cazuri şi avem decese, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu un virus virulent, iar singurul remediu al acestei boli este vaccinarea, cu atât mai mult cu cât nu avem un tratament specific pentru gripă. Gripa este produsă de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavând un medicament anume, care să omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boală este să ne vaccinăm”, a declarat, pentru Mediafax, Sandra Alexiu, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF).

Potrivit acesteia, din păcate, rata vaccinării este scăzută, iar dozele oferite de Ministerul Sănătății au venit extrem de târziu. Alexiu a subliniat că populaţia nu îşi doreşte să achiziţioneze acest vaccin pentru că nu există o educaţie constantă în acest sens, chiar dacă vaccinul nu este scump. Vaccinul antigripal trivalent costă în jur de 25 de lei, iar cel tetravalent este 50 de lei.

„Gripa afectează şi persoanele perfect sănătoase, adaptate din punct de vedere imunitar, de aceea este bine ca vaccinarea să cuprindă toate grupele de vârstă”, a adăugat medicul. Reprezentantul SNMF a explicat că este nevoie de o promovare serioasă a vaccinării antigripale, încă din luna septembrie, înainte de debutul sezonului rece, prin toate mijloacele posibile.

De la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, iar în ultima săptămână, la nivel naţional, au fost descoperite 283 cazuri de gripă, numărul total ajungând la peste 87.000. Până la data de 28.01.2018 au fost vaccinate antigripal peste 820.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Anul 2018 este unul dintre cei mai răi din punct de vedere al virusului gripal. Întregul continent american, China și Europa se confruntă cu viruşi gripali, numărul de îmbolnăviri fiind dublu decât în ultimii 13 ani, anunță Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Este pentru prima dată când întregul continent american este împânzit de focare de infecție. Spitalele au sistat vizitele, de teama răspândirii gripei.

De asemenea, potrivit datelor transmise de autoritățile locale franceze, până la sfârșitul lunii ianuarie 2018 a fost instituită stare de alertă pentru epidemie de gripă, pe tot teritoriul Franței.

Comentarii