5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSocialMasa de Crăciun, cea mai scumpă din ultimele decenii. Care sunt cele...

Masa de Crăciun, cea mai scumpă din ultimele decenii. Care sunt cele mai scumpe produse de listă

Românii vor avea cea mai scumpă masă de Crăciun din ultimele decenii. Rata inflației pe luna noiembrie a urcat aproape la 17%, iar scumpirile sunt pe un trend ascendent, chiar și cu ofertele de la raft cu ocazia Crăciunului.

Institutul Național de Statistică ne-a anunțat că am avut o creștere a inflației față de luna precedentă, iar la sfârșitul anului am putea depăși cifra de 17% a inflației și vom înregistra scăderi abia din primăvară. Cei mai mulți analiști vorbesc despre o recesiune tehnică din primăvară care este inevitabilă pentru că din cauza scumpirilor și a datoriilor, românii nu vor mai avea de unde să plătescă.

,,Estimez că după primul trimestru al anului viitor să înceapă să simtă populația această perioadă în care a cheltuit în această perioadă, dar sunt sărbători trebuie să trăim și noi tradițiile noastre românești. Vom plăti facturi mari la gaze, la energie, tot ce ține de utilități, iar cel mai îngrijorător este că înregistrăm creșteri la ceea ce este baza vieții noatre, alimentele. Nu poți să ceri familiilor să aloce jumătate din buget doar pentru mâncare. Din trimestrul doi apare o criză de lichiditate, ceea ce înseamnă că nu mai sunt bani la nivelul populației și se vor duce să îi scoată din bănci. Veniturile nu cresc pentru că economia nu performează, în schimb prețurile se vor menține la un nivel înalt.”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea.

Potrivit INS, mărfurile alimentare s-au scumpit, în medie, cu 21,55%, iar cele nealimentare cu 16,17%. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la următoarele produse: zahăr (62%), energie electrică (47%), unt (43%), ulei (40%), cartofi (40%), gaze (37%), făină (34%), brânză (32%), lapte de vacă (31%), ouă (30%) și pâine (26%).

Un coș de cumpărături cu ocazia Crăciunului, unde avem nevoie de mai multe ingrediente costă 200 de lei. Mai exact, am făcut calcul pentru 1 litru de lapte – 7,35 lei, 1 kg făină – 4 lei, 1 kg zahăr – 6 lei, 10 ouă – 8 lei, 1 litru de ulei – 9 lei, 1 kg de pulpă de porc fără os – 27 lei, 1 kg orez – 8,5 lei, 1 kg de portocale – 6 lei, 1 pâine feliată 6 lei, 2 cozonaci – 40 de lei, 1 pungă de cafea – 16 lei, 1 kg de ceapă – 4 lei, legume – 20 lei, 1 kg de banane – 6 lei.

Cu siguranță că nu sunt cele mai scumpe produse la noi, pentru că dacă este să ne rezumăm strict la o masă cu bucate tradiționale și să avem produse în case, pentru patru persoane o oală de sarmale, cu mămăliguță și smântână și cozonac costă 26 de euro.

Surprinzător este că în Norvegia, țara care se află în top 3 al celor mai scumpe când vine vorba despre costul traiului, alături de Bermuda și Elveția, masa festivă  de Crăciun, constând în friptură de porc cu garniturile clasice, va costa 26,80 euro pentru o familie de patru persoane.

Clasamentul celor mai scumpe mese de Crăciun

  • Germania – Gâscă și garnituri – 66,70 euro
  • Spania – Curcan și garnituri – 60,90 euro
  • Italia – Tortellini în supă – 47,68 euro
  • Olanda – Ruladă de porc – 45,12 euro
  • SUA – Curcan și garnituri – 44,31 euro
  • Franța – Curcan și garnituri – 41,06 euro
  • Australia – Grătar – 34,80 euro
  • Danemarca – Friptură de porc – 34,34 euro
  • Marea Britanie – Curcan și garnituri – 32,48 euro
  • Polonia – Colțunași cu varză murată și ciuperci cu borș – 30,39 euro
  • Norvegia – Friptură de porc – 26,80 euro
  • România – Sarmale cu mămăligă și cozonac – 25,87 euro.

În schimb, pentru cei care vor să ia masa în oraș, tot mai multe restaurante au deja oferte pentru patru persoane cu preț de pornire de la 350 de lei, ceea ce înclude meniul tradițional de sărbători, însă dacă ar fi să punem la socoteală și băuturile, masa de Crăciun de personă costă aproximativ 150 de lei.

În schimb, masa de Revelion înseamnă alte costuri și alt meniuri, ceea ce înseamnă câteva sute de euro de sărbători pentru a avea pe masă mâncăruri de bază.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Elon Musk ar fi discutat despre înlăturarea lui Keir Starmer din funcția de prim-ministru al Regatului Unit

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi purtat discuții private cu aliații săi privind posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir...

Administrația Trump și suveraniștii europeni

Dacă primul mandat al lui Trump a fost caracterizat mai degrabă de o tendință izolaționistă, în special în ceea ce privește relația cu UE,...

Incendiile din Los Angeles lovesc sportul! Meciuri amânate și jucători afectați personal

Incendiile devastatoare din sudul Californiei au cauzat pierderi de vieți omenești și au afectat competiții importante precum NBA, NHL și NFL, cu meciuri amânate...
Ultima oră
Pe aceeași temă