5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialLiviu Pop: Banii profesorilor, în pericol

Liviu Pop: Banii profesorilor, în pericol

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar nu mai primesc bani la plata cu ora.

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a luat această decizie, ce afectează mii de profesori, pe timpul stării de urgență.

Sunt însă multe clase pentru care nu există profesori, iar locul acestora este luat de alte două cadre didactice din aceeași unitate, cu jumătăți de normă.

În condițiile în care Ministerul Educației nu mai plătește orele suplimentare din învățământul preuniversitar, nu se știe cine va susține cursurile online cu zeci de mii de elevi.

Acestea, în condițiile în care conducerea Ministerului Educației i-a obligat pe profesori să stabilească un orar al cursurilor online și a anunțat că dascălii care nu respectă aceste sarcini vor fi sancționați.

Sute de angajați din învățământul preuniversitar ca unică sursă de venit au plata cu ora.

“România liberă” a încercat să obțină un punct de vedere al secretarului de stat pe învățământ preuniversitar, legat de acest subiect, dar Luminița Barcari nu a putut fi contactată, până la închiderea ediției printate.

În învățământul superior, plata cu ora se efectuează în continuare.

 

Senator: Angajații din învățământ ar putea fi obligați să returneze banii

Senatorul PSD, fost ministru al Educației, Liviu Marian Pop, a declarat, pentru “România liberă”, că există riscul ca toate plățile angajaților din învățământ, din această perioadă, să fie trecute în ilegalitate.

“Există un mare pericol pentru toți angajații din învățământ, din cauza țopăieli Guvernului PNL. Este încălcat alineatul 2 al Articolului 262 din Legea Educației. Guvernul trebuia să amendeze Legea Educației printr-o ordonanță de urgență, chiar înainte de decretarea stării de urgență. Există riscul ca, în urma unui control al Curții de Conturi, toate plățile salariale din această perioadă, din învățământ, să fie declarate ilegale. Ne temem că angajații din învățământ ar putea fi nevoiți să returneze banii”, ne-a declarat Liviu Pop.

Fostul ministru al Educației spune că Parlamentul a dat posibilitatea Guvernului de a amenda Legea Educației.

“Să nu asistăm la o situație similară celei din 2009 – 2010, când guvernarea Emil Boc a comis de asemenea ilegalități, iar apoi banii au trebuit returnați. PNL așteaptă probabil ca PSD să repare din nou erorile rezultate în urma țopăielii lor la guvernare. Parlamentul a votat o lege ce împuternicește Guvernul să emită o ordonanță de urgență care să reglementeze situația din învățământ, din acest moment. Să sperăm că va fi luată în considerare. În Legea Educației nu există învățământ online”, ne-a mai precizat Liviu Pop.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă