Laserul de la Măgurele nu va putea fi utilizat pentru proiecte majore de cercetare, dacă nu se va finaliza și a doua sa parte, cea de Gamma, iar investiția ar fi prea mare pentru statul român, după eliminarea finanțării europene, atrage atenția președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater” (care are un sindicat la institutul de laser din Măgurele), Anton Hadăr.
“Probabil că președintele României va trebui să poarte discuții la nivel înalt, pentru ca proiectul ELI să mai poată fi salvat. Nu este normal ca România să fie exclusă dintr-un proiect pe care l-a organizat. Nu a fost vina noastră că furnizorii din Italia și Franța, care și-au luat angajamentul contractual că vor livra componentele pentru partea Gamma a ELI, au întârziat foarte mult. Nu avem nici măcar certitudinea că respectivele componente au fost produse”, a declarat Anton Hadăr, pentru cotidianul național “România liberă”.
Președintele “Alma Mater” nu exclude nici concedierea unor angajați de la ELI (Extreme Light Infrastructure), după eșecul proiectului.
“Este posibil să avem și disponibilizări, de la ELI, care are propriul institut, nu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Nu am avut însă discuții cu cei de acolo, până în acest moment, pe această temă. Urmează să vedem care va fi situația”, ne-a mai explicat liderul sindical.
Eșecul ultimilor ani
Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, declara recent că România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al Extreme Light Infrastructure Delivery Consortium / European Research Infrastructure Consortium, deşi a fost prima ţară care a demarat proiectul.
„În ultimii doi, trei, patru ani lucrurile s-au r schimbat fundamental tocmai că am înlocuit specialiştii. Am înlocuit oamenii care sunt în stare să poarte, au fost în stare să poarte un dialog instituţional politic pe politica ştiinţei, la acest lucru măefer, cu oameni care nu sunt din domeniu, cu tot felul de filozofi, fără să vreau să jignesc, sunt oameni poate valabili în domeniul lor, dar care nu au niciun fel de legătură cu domeniul şi acest lucru a dus la o incapacitate de a dialoga cu reprezentanţii ştiinţifici din ELI DC şi din Europa (…) Din nefericire, faptul că oameni care nu se pricep sunt de ceva perioadă în dialog cu partenerii noştri europeni a scăzut încrederea la zero până când această încredere şi acest minim fir de legătură s-a rupt. Astăzi România a pierdut ceva ce nu mai poate câştiga niciodată, chiar dacă oficialii spun altceva, şi anume statutul de membru fondator. Acum vorbim de posibilitatea ca România să devină observator, ori România nu este observator, România este fondator al acestui DC. Aşa am plecat până când încrederea s-a rupt”, declara Costoiu, citat de Agerpres.