5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieScandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere explicații în fața magistraților. Armand a fost trimisă în judecată sub acuzația de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, după ce s-a numit manager de proiect în cadrul unui proiect care ar fi trebuit să prevină actele de corupție și și-a mărit salariul cu aproximativ 30%.

Concret, în anul 2022, Primăria Sectorului 1 a primit finanțare europeană pentru proiectul ”Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”. Primărița Armand s-a numit manager de proiect în luna februarie, prin Dispoziția 715/18.02.2022. În luna martie, a fost semnat contractul de finanțare nr. 634 din 09.03.2022 cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar proiectul urma să fie implementat în lunile următoare împreună cu D.G.A (Direcția Generală Anticorupție) din cadrul MAI.

Este practic primul moment în care Clotilde Armand încalcă legea, deoarece conform Legii 161/2003, articolul 87, aleșii locali nu pot deține ”alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcțiilor de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”, iar funcția de manager de proiect este una remunerată.

Astfel, timp de patru luni, în perioada mai-august 2022, Clotilde Armand a emis patru dispoziții prin care și-a mărit singură veniturile în calitate de manager de proiect. Potrivit procurorilor, Armand a primit un total de 18.720 de lei în plus la salariu în această perioadă: 3.744 lei în luna mai, 5.616 lei în luna iunie, 3.744 lei în luna iulie și încă 5.616 lei în luna august.

Agenția Națională de Integritate s-a autosesizat și a început verificări privind un posibil conflict de interese și incompatibilitate, iar în luna noiembrie parchetul a fost sesizat. Legea 161/2003 prevede clar la articolul 76 că ”Primarii şi viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să încheie un act juridic ori să emită o dispoziție în exercitarea funcției, care să aducă un folos material pentru sine, soțul său sau rudele de gradul I”.

Este important de menționat că aleșii locali care implementează proiecte pe fonduri europene primesc un spor de până la 25%, fără a exista o obligație de a fi manageri de proiect.

”În plus față de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a mărit indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt care a generat incidente de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor articolului 76 alineatul (1) și ale articolului 87, alineatul (1), litera k) din Legea nr. 161/2003, și luând în considerare cazuistica Agenției confirmată de-a lungul timpului de organele competente”, a transmis ANI printr-un comunicat de presă.

Clotilde Armand, unul dintre cei mai bogați aleși locali

Pe lângă cele două case și cele două apartamente pe care le deține alături de soțul ei, Clotilde Armand deține și bunuri de valoare precum tablouri sau bijuterii evaluate la 18.000 de euro. În ceea ce privește veniturile salariale din anul 2022, când și-a mărit singură veniturile, Armand a câștigat 175.770 de lei, adică, în medie, peste 14.000 de lei lunar, deși salariul net al primarului din Sectorul 1 era în 2022 de 10.900 lei. Astfel, în afara salariului, Armand a încasat lunar, în medie, în 2022 încă 4.000 de lei.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă