6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieGeneralul Coldea, fostul șef operativ al SRI, este audiat de procurori, după...

Generalul Coldea, fostul șef operativ al SRI, este audiat de procurori, după ce un om de afaceri l-a reclamat la DNA. Coldea ar putea fi declarat suspect în dosar

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, este audiat de procurorii DNA, într-un dosar deschis pe baza reclamației pe care a formulat-o omul de afaceri Cătălin Hideg.

Audierea lui Coldea la DNA are loc în ziua de 23 mai 2024.

„Am fost convocat la ora 12, o să vă spun la ieșire despre calitatea mea din acest dosar. Când ies o să dau declaratii, cand ies o să vă spun despre ce este vorba. Acum nu știu”, a susținut Florian Coldea în fața jurnaliștilor.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a formulat un denunț către DNA în care i-a acuzat pe generalii SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbravă că i-ar fi cerut 600.000 de lei ca sa-l scape cu o condamnare cu suspendare in dosarul instrumentat de Parchetul European. In acest caz, avocatul lui Hideg a fost Doru Trăilă. Dosarul în care sunt vizati Coldea, Dumbravă si Trăila este instrumentat de procuroarea DNA Mihaiela Iorga-Moraru.

Între anii 2018 – 2020, omul de afaceri Cătălin Hideg ar fi obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro. Cătălin Hideg a ajuns în atenția opiniei publice după ce, în timpul pandemiei, o firmă de-a lui a vândut statului român 1,7 milioane de măşti la preţuri supraevaluate. Firma lui Hideg avea ca obiect de activitate distribuţia de băuturi alcoolice şi alimente.

Procurorii au indicii că, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile unei firme din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia. În final, o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false. Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Potrivit Parchetului European (EPPO), frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale. Hideg ar fi acționat în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, în calitate de reprezentantă a unei companii din Spania. Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii şi, drept urmare, a primit o condamnare cu suspendare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premieră istorică realizată de astronomi

Astronomii au realizat o premieră istorică, capturând o imagine detaliată a stelei WOH G64, un gigant roșu aflat în ultimele etape ale vieții, situat...

Proiectul Human Cell Atlas, un fel de Google Maps pentru biologia celulară

Proiectul Human Cell Atlas (Atlasul Celulei Umane) reprezintă un efort științific global de cartografiere a miliardelor de celule din corpul uman, cu scopul de...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă