Insolvența Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de agent termic pentru Capitală, rămâne sub semnul întrebării.
Cu toate că licitația prin care a fost desemnată o casă fără proiecte precedente importante, să se ocupe de procedurile de insolvență ale ELCEN, a fost contestată, câștigătorul merge mai departe.
Potrivit contestațiilor depuse la licitația publică organizată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), câștigătorul desemnat, sucursala din București a unei case de insolvență din Brăila, Sierra Qadrant SPRL, a depus oferta, după expirarea termenului legal anunțat inițial. De asemenea, bugetul Sierra Qadrant SPRL nu sugerează că ar putea face față procedurii de insolvență pentru o societate de dimensiunile ELCEN, potrivit sursei citate.
Firma de insolvență, despre care se spune că ar fi deținută de un apropiat al fostului premier Mihai Tudose, nu are experiență notabilă în domeniu.
În urma contestării licitației, procedura de insolvență a fost blocată pentru o perioadă de câteva luni și, teoretic, ar urma să fie reluată, acum. Acest blocaj nu a făcut decât să crească datoriile ELCEN.
De menționat că ANAF nu a făcut public procesul-verbal al licitației.
Contactat telefonic pentru a oferi detalii despre această situație, șeful ANAF, Ionuț Mișa, ne-a spus că nu știe, acum, ce răspuns să ne ofere și ne-a direcționat către biroul de presă al agenției. Am transmis ANAF o solicitare, în baza Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public, dar nu am primit niciun răspuns.
ELCEN, din lac, în puț
De soarta ELCEN s-a ocupat, până nu de mult, KPMG, o altă societate cu activitate controversată, care a mai falimentat și alte companii mari, când era responsabilă de insolvența acestora.
Când se ocupa de administrarea ELCEN, de la o retribuţie stabilită de judecător la 2.000 de lei pe lună, SPRL-ul condus de Speranţa Munteanu a ajuns să ceară 50.000 de euro. Plus onorarii de succes, deşi nu a fost în stare, într-un an, să întocmească un plan de reorganizare. Chiar dacă în Comitetul Creditorilor, ca urmare a demersurilor ANAF, s-a exprimat un vot majoritar pentru înlocuirea KPMG de la administrarea ELCEN, situaţia este blocată de contestaţii. KPMG Restructuring avea pretenţia, iniţial, la un onorariu de succes ce ar fi putut însemna 38 milioane de euro. Numeroase achiziţii şi contracte oferite de KPMG au fost criticate de companiile creditoare. ANAF a reușit înlăturarea KPMG, într-un final. Fiscul și distribuitorul de gaze Distrigaz Sud Rețele, creditori ai Electrocentrale București (ELCEN), companie aflată în insolvență, au contestat în instanță măsura luată de administratorul judiciar al ELCEN, KPMG Restructuring, de autorizare a ipotecării CET Grozăvești în favoarea Romgaz, operațiune solicitată de producătorul de gaze pentru a nu mai cere ELCEN să plătească în avans gazele necesare pentru încălzirea Bucureștiului, așa cum prevede contractul de furnizare în vigoare dintre cele două companii controlate de Ministerul Energiei.
Ținta edililor. Oprescu visa la privatizare
În jurul ELCEN este, de câțiva ani, un scandal aparent fără sfârșit, în mare parte, din cauza Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București. ELCEN are o datorie istorică față de ROMGAZ, pe care nu o poate plăti, teoretic, din cauza datoriei RADET față de producătorul de agent termic.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, dar și fostul edil Sorin Oprescu, și-au exprimat public dorința, în repetate rânduri, ca ELCEN să treacă din subordinea Ministerului Finanțelor, în cea a administrației locale și să fuzioneze cu RADET, ștergându-se datoria istorică.
În urma discuțiilor cu fostul premier Tudose, Firea nu ar fi ajuns la un consens, acesta fiind și un motiv de neînțelegere în interiorul PSD.
Fostul primar general Sorin Oprescu și-a exprimat de mai multe ori dorința ca RADET să fuzioneze cu ELCEN și să fie, apoi, concesionat serviciul de producție și distribuție a energiei termice. La începutul acestui an, consilierii Capitalei au hotărât ca RADET să devină proprietatea municipalităţii, aceasta din urmă preluând şi datoria istorică a RADET, de 3,7 miliarde lei. Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti este, în acest moment, inaplicabilă.
Primăria Capitalei a vrut să cumpere și acțiuni la ELCEN, dar se pare că scandalul din jurul insolvenței producătorului de agent termic i-a determinat pe consilierii generali să-și abroge Hotărârea de acum câteva luni.
Pe 17 mai, consilierii generali ai Capitalei şi-au dat acordul de principiu pentru transferul RADET şi ELCEN către Compania Municipală Energetica SA. „Se aprobă de principiu transferul afacerii RADET Bucureşti către o entitate desemnată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Entitatea desemnată de către CGMB în acest sens este Compania Municipală Energetică Bucureşti SA“, prevede hotărârea, adoptată cu 32 de voturi pentru şi 7 abţineri.
Totodată, se abrogă hotărârea de Consiliu General din 30 iunie 2018 privind acordul de principiu pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei/ Ministerul Energiei şi Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, la Electrocentrale Bucureşti SA. „Se aprobă de principiu transferul afacerii ELCEN SA către o entitate desemnată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Entitatea desemnată de către CGMB în acest sens este Compania Municipală Energetică Bucureşti SA“, prevede hotărârea.