Anul școlar poate începe cu greva. Sindicatele din Educație avertizează că mărirea de salarii care trebuia să se acorde în acest sector încă din 2020 a fost “sărită” și în 2021. Acest lucru poate genera acțiuni de protest.
Un profesor debutant are în acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe lună. Motivul este faptul că majorarea de salarii în Educație care trebuia să se acorde în anul 2020 “a fost sărită și anul acesta”.
Această informație este transmisă printr-un comunicat difuzat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și de Federația „Spiru Haret”. Comunicatul a fost difuzat ieri.
Salariile în Educație urmau să crească pe baza Legii 153 / 2017, care le-ar fi adus profesorilor o creștere a veniturilor între 250 și 500 de lei pe lună.
Anul școlar poate începe cu greva
“Prim – ministrul României trebuie să spună public și de îndată dacă Legea nr. 153 / 2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajații din învățământ. Orice amânare naște suspiciuni, asta pentru că, în câteva zile, la Ministerul Finanțelor Publice începe creionarea Proiectului de buget pentru anul 2022. Tăcerea guvernanților poate fi interpretată de salariații din învățământ ca o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”, subliniază cele două organizații sindicale.
Premierul Cîțu a condus, ieri, o reuniune dedicată pregătirii anului de învățământ 2021- 2022. El a insistat pentru prezența fizică a elevilor și a profesorilor în școli, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva Covid. Acestea se aplică chiar din data de 13 septembrie.
Șeful Guvernului n-a adus însă vorba despre vreo majorare de salarii în Educație.
“Să respectăm toate normele de protecţie împotriva Covid. Pentru începerea anului şcolar priorităţile sunt siguranţa copiilor în pandemie, să rămână anul şcolar cu prezenţă fizică”
Florin Cîțu,
Prim-ministru
Rectificarea bugetară ar fi fost ultima speranță pentru mărirea salariilor cadrelor didactice. Dar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a distrus speranța. Ministrul spune că banii în plus alocați Educației vor servi la retribuirea posturilor nou create. Acestea sunt necesare din cauza reducerii numărului de elevi în clase. Deci rectificarea de buget nu este pentru măriri de salarii.
„Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus”
Sorin Cîmpeanu,
Ministrul Educației
Banii alocați Ministerului Educației la rectificare vor fi consumați pentru “salarizarea surplusului de personal” din grădiniţe și din școli, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Decizia premierului este de a îngheța toate salariile în sectorul bugetar
“Premierul României, domnul Florin Cîțu, a anunțat, din nou, fără a da dovadă că ar avea o minimă doză de părere de rău, că salariile din sistemul de învățământ românesc nu vor fi majorate în acest an, în urma deciziei luate la începutul anului de a îngheța toate salariile în sectorul bugetar în anul 2021”, semnalează comunicatul transmis, ieri, de Federațiile FSLI și „Spiru Haret”.
“Opinia publică trebuie să înțelegă faptul că un profesor debutant are în acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe lună. O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu (fără a lua în calcul orașe precum București sau Cluj), prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit și facturile utilităților, haine, cărți, cursuri de perfecționare?”, se întreabă sindicaliștii.
„Chiar și în aceste condiții de umilire salarială, majorarea care ar fi trebuit să se acorde în anul 2020, a fost sărită și anul acesta! Atitudinea guvernanților care dau astfel de salarii profesorilor este una cinică, dacă nu cumva chiar iresponsabilă!”, consideră sindicaliștii.
Ei subliniază faptul că majorările salariale acordate în ultimii doi ani cadrelor didactice au fost practic anihilate de inflație. A intervenit și creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități.
Anul școlar poate începe cu greva profesorilor și elevilor
Cele două Federații sindicale ale cadrelor didactice afirmă că “și elevii și-au manifestat public indignarea că profesorii lor sunt umiliți, refuzându-li-se majorarea salarială pe care ar fi trebuit să o primească”.
Pe de altă parte, elevii sunt și ei nemulțumiți din cauza nerezolvării problemei legate de decontarea navetei. Sunt nemulțumiri și din cauza burselor școlare, considerate a fi prea mici. Elevii au avut chiar o acțiune de protest împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
[…] să aducă o contribuție comunității sale. Sindicatele din Educație au semnalat periodic nemulțumirile cadrelor didactice din […]
[…] și este capabil să aducă o contribuție comunității sale. Sindicatele din Educație au semnalat periodic nemulțumirile cadrelor didactice din […]
[…] acestui studiu, sindicatele din Educație semnalaseră periodic nemulțumirile cadrelor didactice din România. Unele nemulțumiri erau legate de […]