În plină criză a coronavirusului, Avocatul Poporului și adjuncții lui vor pensii speciale

Avocatul Poporului ar putea primi o indemnizatie lunara echivalentă judecatorilor cu grad maxim de la Înalta Curte, iar la încetarea activității ar putea beneficia de pensie specială, ca și magistrații.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

19.03.2020 - 00:05

Un proiect de lege depus la Camera Deputaților ar urma să acorde drepturi financiare substanțiale pentru Avocatul Poporului și pentru adjuncții acestuia.

Proiectul de lege “privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului” stabilește că deținătorul funcției de Avocat al Poporului trebuie să îndeplinească, în momentul preluării funcției,  aceleași condiții ca un judecător de la CCR. În schimb, pentru adjuncții Avocatului Poporului se cere doar să aibă studii superioare juridice (cu alte cuvinte, nu este obligatoriu ca ei să fie judecători sau procurori). Cu toate acestea, conform proiectului de lege, Avocatul Poporului ar urma să primească o indemnizație lunară echivalentă celei a judecătorilor cu grad maxim de la ICCJ, iar adjuncții lui – chiar dacă nu sunt magistrați – ar primi indemnizații egale celei a judecătorilor de la Curtea de Apel.

În plus, dacă au îndeplinit cel puțin un mandat complet la instituția Avocatului Poporului, titularul acestei funcții și adjuncții lui „beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor”, indică acest proiect de lege. De același tip de pensie specială ar urma să beneficieze și foștii deținători ai funcțiilor de Avocat al Poporului și de adjunct al Avocatului Poporului. De la mijlocul anului trecut, funcția de Avocat al Poporului este exercitată de Renate Weber, fost europarlamentar.

Este de remarcat că acest proiect de lege, purtând numărul 102 / 2020, a fost depus la Camera Deputaților la data de 10 martie, adică în plină criză a coronavirusului. Inițiatorii proiectului de lege sunt opt deputați – patru din PSD, doi din UDMR, unul din PNL și unul neafiliat. Unul dintre semnatari este Florin Iordache, fost ministru al Justiției, în prezent – vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Comentarii