30.7 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒSocialGuvernul va introduce autobuze ecologice pentru transportul ลŸcolar al copiilor din mediul...

Guvernul va introduce autobuze ecologice pentru transportul ลŸcolar al copiilor din mediul rural

Soluลฃia este o alternativฤƒ în unitฤƒลฃile administrativ-teritoriale care suferฤƒ o scฤƒdere demograficฤƒ ลŸi unde ลŸcolile nu mai pot funcลฃiona din cauza numฤƒrului foarte mic de elevi.

Strategia ministerului Educaลฃiei constฤƒ în concentrarea ลŸcolilor la nivel de comune pentru a putea oferi condiลฃii de învฤƒลฃฤƒmânt modern ลŸi de calitate elevilor.

„Fondurile alocate prin PNRR pentru Educaลฃie reprezintฤƒ ลŸansa concretฤƒ pentru implementarea programului naลฃional România Educatฤƒ, lansat de cฤƒtre preลŸedintele Klaus Iohannis. Unul dintre pilonii de bazฤƒ este reducerea decalajelor între condiลฃiile ลŸi dotฤƒrile ลŸcolilor din mediul urban vs. condiลฃiile ลŸi dotฤƒrile ลŸcolilor din mediul rural. Soluลฃia sustenabilฤƒ este concentrarea ลŸcolilor în centrele de comunฤƒ ลŸi dotarea acestora la nivelul celor din mediul urban: calculatoare, laboratoare moderne, sฤƒli de sport, mobilier nou etc.

Însฤƒ asta presupune asigurarea condiลฃiilor de transport pentru copiii din satele care compun comuna respectivฤƒ.

Prin cei 1.86 miliarde euro alocate educaลฃiei prin Planul Naลฃional de Redresare ลŸi Rezilienลฃฤƒ, vom putea face investiลฃii atât în infrastructura ลŸi dotarea ลŸcolilor comunale, cât ลŸi în achiziลฃia de autobuze verzi pentru transport ลŸcolar al copiilor. Atingem douฤƒ obiective esenลฃiale: accesibilitatea elevilor ลŸi asigurarea condiลฃiilor optime pentru un învฤƒลฃฤƒmânt de calitate. Scopul principal este reducerea abandonului ลŸcolar din mediul rural”, a declarat deputatul PNL Alexandru Muraru.

Deputatul liberal considerฤƒ cฤƒ resursele care vor fi alocate pentru modernizarea învฤƒลฃฤƒmântului din mediul rural constituie ลŸansa la educaลฃie pentru sute de mii de elevi care, conform statisticilor, abandoneazฤƒ ลŸcoala.

„Sฤƒrฤƒcia din satele româneลŸti înseamnฤƒ nu doar lipsuri materiale, ci ลŸi distrugerea ลŸanselor copiilor din acest mediu la servicii de educaลฃie. 44,3%, adicฤƒ 900.000 de copii doar în comune ลŸi sate, se aflฤƒ în risc de sฤƒrฤƒcie sau excluziune socialฤƒ. De aceea, rata abandonului ลŸcolar este mai mare cu 20% în ลŸcolile din rural, faลฃฤƒ de cele din marile oraลŸe. La nivel naลฃional, rata de pฤƒrฤƒsire timpurie a ลŸcolii este de 26,6% în zonele rurale ลŸi scade la 6,2% în municipiu, în condiลฃiile în care în studiazฤƒ 45% din populaลฃia ลŸcolarฤƒ a României”, a spus deputatul PNL.

Deputatul liberal ieลŸean Alexandru Muraru se declarฤƒ dezamฤƒgit de faptul cฤƒ, în România, rata de pฤƒrฤƒsire timpurie a ลŸcolii este a treia cea mai ridicatฤƒ din Europa. Citând statisticile Eurostat, el subliniazฤƒ cฤƒ, în ลฃara noastrฤƒ, 15,3% dintre tinerii din categoria 18-24 de ani, respectiv, 277.600, au pฤƒrฤƒsit ลŸcoala înainte de finalizarea învฤƒลฃฤƒmântului obligatoriu ลŸi nu au urmat niciun alt program de formare profesionalฤƒ sau calificare, spre deosebire de 10,3% cât este media la nivelul Uniunii Europene.

Cele mai citite

FMI รฎncepe revizuirea programului de รฎmprumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Misiunea Fondului Monetar Internaศ›ional (FMI) a รฎnceput miercuri cea de-a cincea revizuire a programului de รฎmprumuturi de 15,6 miliarde de dolari destinat Ucrainei. Aceastฤƒ revizuire...

Mircea Lucescu i-a vizitat pe puศ™tii de la U21. โ€žVoi sunteศ›i viitorulโ€

Mircea Lucescu รฎi รฎncurajeazฤƒ pe puศ™tii de la naศ›ionala U21 a Romรขniei รฎnainte de meciurile decisive Mircea Lucescu a fฤƒcut o vizitฤƒ la naศ›ionala U21...

Albion Rrahmani, gรขnduri mari รฎnainte de meciul cu Romรขnia: โ€žVreau sฤƒ demonstrez!โ€

Albion Rrahmani, mesaj de luptฤƒ รฎnainte de meciul Kosovo โ€“ Romรขnia. Albion Rrahmani, fost jucฤƒtor al Rapidului, a transmis un mesaj de determinare รฎnainte de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ