Guvernul discriminează elevii navetiști

Guvernul Ludovic Orban a promis că va rezolva problema elevilor navetiști, rămași recent fără transport asigurat spre unitățile de învățământ, dar Executivul nu a luat încă nicio măsură.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 03.06.2020 - 00:43

Mai mult, Guvernul discriminează elevii care învață într-o unitate de învățământ din altă localitate decât cea de domiciliu, printr-un proiect de hotărâre cu lacune legislative.

Mai exact, elevii care învață la o unitate din altă localitate, în condițiile în care există o școală și în zona unde au domiciliul, nu primesc gratuitate sau reducere la transport.

Există situații în care copiii învață în școli din alte localități pentru că au frați înmatriculați la respectivele unitați, nu sunt clase pentru grupa lor de vârsta în unitatea apropiată domiciliului sau și-au schimbat între timp domiciliul.

Acești elevi nu vor primi decontul de la Ministerul Educației, în cazul în care Guvernul nu va veni cu o nouă modificare legislativă.

Organizațiile de elevi atrag de asemenea atenția asupra acestei probleme.

“* Elevii sunt privaţi nu doar de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport rutier judeţean şi interjudeţean, ci şi de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport feroviar;
* Hotărârea de Guvern discriminează elevii care sunt şcolarizaţi în altă localitate de domiciliu, dacă aceştia au în localitatea de domiciliu o unitate de învăţământ preuniversitar;
* Nu este prevăzută niciun fel de sancţiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii. Atragem atenţia Guvernului României asupra faptului că, atâta timp cât operatorii de transport funcţionează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligaţi să acorde facilităţi de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligaţie de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există;
* Elevii nu vor beneficia de niciun fel de reducere pe perioada vacanţelor”, susține Consiliul Național al Elevilor.

Comentarii