„Suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi probabil că nu este un alt domeniu care să fi rămas, cumva, între tranşee, ca sportul. Pentru alte domenii socio-economice lucrurile s-au mişcat, mai bine, mai rău, dar s-au dus către un contur mai precis. (…) În acest domeniu (sportul – n.r.), din păcate, în ciuda încercărilor repetate ale tuturor guvernelor, ale tuturor celor care au condus Comitetul Olimpic, al profesioniştilor din sport, cei care au fost mari campioni, suntem încă în post-comunism şi încă în pre-capitalism. Nu am reuşit să găsim un echilibru în care să ştim care este rolul decidentului public, guvernul central, guvernele locale, autorităţile locale, cât face sectorul privat, cât de mult poate să facă o primărie, şi, de foarte multe ori, în intransigenţa noastră dusă uneori la extrem, am creat o dificultate în găsirea unor surse de finanţare şi unor surse credibile şi moderne pe bază de economie de piaţă şi pe bază de implicare publică importantă. Nu ştiu. Este Franţa modelul? Poate da. Poate este altă ţară modelul, dar cred că este o încercare în care am putea să aducem un început de răspuns – care este până la urmă arhitectura de sistem, cum recreăm piramida sportului?”, a spus Geoană, la deschiderea Summitului „Joacă pentru Viaţă”, organizat de Institutul Aspen România, la Palatul Parlamentului.
Despre proiectul „Joacă pentru Viaţă”, Geoană a menţionat că nu are ca scop să aducă sportul de înaltă performanţă în centrul atenţiei, ci încearcă, practic, reclădirea fundaţiei care poate să permită copiilor şi tinerilor de astăzi să devină „adulţi productivi, sănătoşi, încrezători, performanţi”.
„Ideea celui care a iniţiat acest proiect, mai întâi în SUA, Tom Farrey, este aceea de a nu încerca pe copiii de vârste mici, între 5 şi 12 ani, să îi ducem neapărat către sport de performanţă prea devreme, ci de a-i încuraja prin joacă să-şi dezvolte motricitatea, plăcerea de a se mişca, de a arunca, de a sări şi să-şi creeze capacităţi fizice şi cognitive care să-i permită acelui copil, acelei fete, acelui băiat, ca atunci când vor creşte să devină oameni realizaţi şi de succes. Nimeni nu se supără dacă dintre aceşti copii (…) se vor selecta viitorii mari campioni, viitorii olimpici”, a spus Mircea Geoană.