9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialFaleza Dunării, invadată de mirosuri pestilențiale. Efectul nivelului scăzut al fluviului

Faleza Dunării, invadată de mirosuri pestilențiale. Efectul nivelului scăzut al fluviului

Gălățenii nu ar mai fi trebuit să se confrunte cu problema mirosurilor emanate din canalizările orașului, pentru că problema modernizării sistemului a fost rezolvată în urmă cu 7 ani.

Primăria Galați a derulat în perioada 2007-2011 un proiect ISPA în valoare de 60,3 milioane euro. Prima componentă a programului ISPA, în valoare de 20 milioane euro, a presupus construirea unui nou colector de canalizare cu lungimea de 8,3 km, care să elimine deversările în Dunăre, noul colector fiind racordat la o stație de tratare a apelor uzate. A doua componentă a programului, în valoare de 40 milioane euro, a însemnat reabilitarea a 84,3 km de rețele de apă și 34,83 km de canalizare.

La 6-7 ani de la încheierea lucrărilor, diferite zone din oraș sunt invadate, în special în perioadele caniculare, de mirosuri pestilențiale emanate de canalizări. Se întâmplă frecvent în zona Inelului de Rocadă, cea mai mare intersecție din oraș, și în zona Palatului Navigației. Unii dintre specialiștii în rețele de utilități spun că rețelele de canalizare au fost proiectate cu diametre prea mici, neținându-se cont și de faptul că, pe lângă apa reziduală menajeră, acestea preiau și apa provenită din ploi și topirea zăpezilor și odată cu astea și praful de pe străzi, principalul efect fiind colmatarea parțială a conductelor. Subdimensionarea conductelor este și cauza faptului că la ploile abundente apa din canalizări se revarsă pe străzile orașului.

 

Revoltă pe rețelele de socializare

Mai nou, se pare că nu a fost rezolvată nici problema eliminării deversărilor în Dunăre. Colectorul de 8,3 km a fost construit de-a lungul Falezei Dunării pentru a prelua apele reziduale de la cele câteva guri de canal prin care apa ajungea în Dunăre. Se vorbea ceva de un deversor care să ducă în Dunăre apele pluviale. De câteva zile a fost invadată de mirosuri grele și zona „Valurile Dunării” de pe promenada Falezei Dunării, unde sunt mai multe terase și restaurante plutitoare. Cum mirosurile grele le-au stricat gălățenilor și „Ziua Marinei” și weekend-ul, s-a produs revolta pe rețelele de socializare și autoritățile au început să caute explicațiile. Potrivit directorului tehnic al Regiei Apă Canal SA Galați, în zonă există o lucrare a Primăriei, de reabilitare a deversorului vechi de apă, care a fost începută anul trecut, dar din cauza nivelului ridicat al apelor Dunării lucrarea a fost oprită.

Aproape că nu mai contează că mirosurile vin și din canalizarea defectă a unui restaurant din moment ce principala cauză este tergiversarea de către Primăria Galați a reabilitării deversorului, care trebuia să aibă loc în 2011, odată cu derularea programului ISPA.

„Acolo există o lucrare pe care o face Primăria, este vorba de reabilitarea deversorului vechi de apă, care a fost începută anul trecut, dar din cauza nivelului ridicat al Dunării a fost oprită. Lucrarea trebuie să înceapă anul acesta, nivelul scăzut al Dunării permite acest lucru acum. Am vorbit cu administratorul firmei şi săptămâna viitoare va începe lucrările. Au făcut acolo un ecran de palplanşe, care efectiv blochează volumul de apă care este în spatele palplanşelor şi care, bine-
înţeles, în timp se deteriorează şi poate produce mirosuri. Dar problema acum este de la un cămin care bolboroseşte, care aparţine unui agent economic, nu aparţine societăţii noastre. De acolo provine mirosul, este apă uzată, este mizerie acolo şi, culmea, este şi alimentaţie acolo”, spune Aurel Condurache, directorul tehnic al Apă Canal SA Galați.

După cum stau lucrurile, dacă nu plouă ca să se „spele” apa urât mirositoare de la deversorul municipalității, gălățenii nu vor avea prea curând prilejul unei seri tihnite la terasele de pe Faleză.

 

De la Garda de Mediu, măsuri, termene, sancțiuni

După ce problema mirosului îngrozitor de pe Faleză a luat amploare, în acest caz s-a sesizat și Garda de Mediu, care a anunțat că urmează să efectueze un control cu tot ce trebuie, constatări, sancțiuni, măsuri și termene.

„O echipă se deplasează acolo chiar astăzi, ca să verifice informaţiile. Am luat legătura cu reprezentanţii Apă Canal, ne-au oferit informaţii, vom merge la faţa locului şi, în funcţie de ce vom găsi, vom stabili măsuri, termene. Dacă măsurile nu vor fi respectate, îi vom sancţiona pe cei vinovaţi”, a declarat directorul Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu.

Dar nici controlul Gărzii de Mediu nu va rezolva mare lucru, pentru că, dincolo de amenzi, măsuri, termene de realizare, mirosul rămâne.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă