4.1 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSocialFacultăți autorizate provizoriu și în lichidare îi așteaptă pe absolvenții de Bac....

Facultăți autorizate provizoriu și în lichidare îi așteaptă pe absolvenții de Bac. Lista facultăților acreditate

Mai multe specializări ale unor universități intră în lichidare din acest an, iar alte facultăți sunt autorizate să funcționeze doar provizoriu.

Pentru mulți absolvenți de liceu, care au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, urmează admiterea în învățământul superior. Absolvenții de 12 clase pot opta, în țară, fie pentru universități de stat, fie pentru cele particulare. Tinerii trebuie să fie însă foarte atenți, deoarece mai multe instituții de învățământ superior organizează, și în acest an, admitere la facultăți ce nu sunt acreditate. Acest lucru înseamnă că, la finalul anilor de studiu universitar, absolvenții vor avea șanse mult mai mici de a obține o diplomă de licență sau master recunoscută de Ministerul Educației Naționale (MEN).

Guvernul a emis Hotărârea nr. 158/2018 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2018-2019, din care candidații pot afla ce facultăți sunt acreditate și care urmează chiar să fie desființate.

Una dintre instituțiile de învățământ superior particulară, care și-a promovat, în ultimii ani, concursul de admitere, Universitatea Europei de Sud Est “Lumina” are doar două facultăți acreditate (Facultatea de Administrarea afacerilor – la specializarea cu același nume; Facultatea de Relații internaționale și studii europene – la specializarea cu aceeași denumire), din cele 12 specializări ale sale, restul fiind autorizate să funcționeze doar provizoriu. Iar în cazul în care universitatea privată nu va reuși să obțină o nouă autorizație, aceste facultăți vor fi desființate.

În cazul instituției de învățământ superior private Universitatea Română de Științe și Arte “Gheorghe Cristea” din București, toate programele de studiu au intrat în lichidare, începând cu 2016.

Universitatea “Bioterra”, rămasă celebră după ce a dorit să organizeze admitere în învățământul superior pentru absolvenții de liceu care nu au promovat Bacalaureatul, are 3 specializări autorizate doar provizoriu să funcționeze, din totalul de 14.

Pe internet se mai găsesc anunțuri ale unor societăți comerciale care susțin că organizează admitere pentru programe de licență sau master online. Acest tip de program de studiu nu există în totalitate, iar aceste societăți nu pot fi verificate de către Ministerul Educației, responsabilitatea revenind, eventual, Poliției Române.

 

Facultăți care intră în lichidare din acest an

Mai multe universități particulare, dar și unele de stat au specializări ce vor intra în lichidare, începând cu anul universitar2018-2019, în cele mai multe cazuri, pentru că nu au mai avut cerere.

Universitatea “Transilvania” din Brașov pierde următoarele domenii de licență: Ingineria materialelor (specializarea Informatică aplicată în ingineria materialelor), Inginerie mecanică (Echipamente pentru procese industriale), Științe ale educației (Pedagogie).

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are în lichidare, începând cu acest an, domeniul de licență Ingineria mediului, specializarea Ingineria valorificării deșeurilor.

Universitatea “Ovidius” din Constanța pierde domeniul de licență Limbă și literatură (Limba și literatura franceză – O limbă și literatură modernă – italiană și Limba și literatura franceză – Limba și literatura engleză).

Universitatea din Oradea nu va mai acorda diplome de licență pentru domeniul Matematică, specializările Matematică (în limba engleză) și Matematică informatică.

Universitatea din Pitești pierde următoarele domenii: Administrarea afacerilor (Economia comerțului, turismului și serviciilor – la Râmnicu Vâlcea), Contabilitate (Contabilitate și informatică de gestiune – la Râmnicu Vâlcea), Economie și afaceri international (Economie și afaceri internaționale), Științe administrative (Asistență managerială și administrative și Asistență managerială și administrativă – la Râmnicu Vâlcea).

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara nu va mai putea organiza admitere pentru Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală (Inginerie și management în alimentația publică și agroturism).

Universitatea “Spiru Haret” din București pierde domeniile de licență: Educație fizică și sport, Limbă și literature (Limba și literatura română – O limbă și literatură modernă – engleză, franceză), Psihologie (la Brașov), Marketing, Economia comerțului, turismului, serviciilor și managementul calității, Finanțe și bănci, Contabilitate și informatică de gestiune (Brașov), Management (Brașov), Administrație publică (Brașov), Management (Constanța), Drept (Constanța), Relații internaționale și studii europene, Relații internaționale și studii europene, Arhivistică, Resurse umane, Muzică.

Pentru nivelul de master, cei interesați trebuie să consulte Hotărârea 185/2018.

Pentru studii doctorale nu a fost încă emisă o Hotărârea în acest an, dar, de regulă, situația la acest nivel de specializare nu s-a schimbat în ultimii ani.

Consultă aici lista facultăților acreditate și a celor în lichidare.

Lista programelor de master acreditate.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Yazeed Al-Rajhi, primul saudit care triumfă în Raliul Dakar 2025!

Pilotul saudit Yazeed Al-Rajhi a intrat în istoria motorsportului devenind primul reprezentant al Arabiei Saudite care câștigă faimosul Raliu Dakar, într-o ediție marcată de...

Curtea Supremă SUA confirmă interdicția TikTok

Curtea Supremă a SUA a validat vineri o lege care va duce la interzicerea aplicației TikTok pe teritoriul american, iar platforma ar putea să...

Creșterea dioxidului de carbon amenință obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5 grade Celsius

Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă continuă să crească într-un ritm alarmant, incompatibil cu menținerea încălzirii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius...
Ultima oră
Pe aceeași temă