8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSocialEvenimentSeara Palatului Elisabeta dedicată celebrării relaţiilor diplomatice între România şi Confederaţia Elveţiană

Seara Palatului Elisabeta dedicată celebrării relaţiilor diplomatice între România şi Confederaţia Elveţiană

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a găzduit, marţi seară, la Palatul Elisabeta, o seară dedicată celebrării relaţiilor diplomatice între România şi Confederaţia Elveţiană, cu ocazia aniversării a o sută de ani de la vizita de stat a Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria în Elveţia.

Alteţa Sa Regală Principele Radu a evocat momentele din urmă cu un secol, marcate de vizita de stat a Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria în Elveţia.

„Ferdinand I a vizitat capitala Confederaţiei, Berna, unde a fost primit de preşedintele Elveţiei de atunci cu toate onorurile. Câteva zile mai târziu a vizitat şi capitala diplomatică şi economică şi culturală a Elveţiei, care este Geneva, unde s-a întâlnit cu liderii Ligii Naţiunilor, predecesorul Naţiunilor Unite de astăzi. Este important de spus că Societatea Naţiunilor sau Liga Naţiunilor a fost fondată cu sprijinul direct şi nemijlocit al marelui nostru diplomat Nicolae Titulescu. Şi poate, nu întâmplător, Ferdinand I a fost primul şef de stat al lumii care a vizitat Societatea Naţiunilor la patru ani după fundamentarea ei. Încă un motiv să sărbătorim aportul formidabil al Confederaţiei Elveţiene de astăzi faţă de România, când ţara din centrul Europei, care are relaţii atât de privilegiate cu Uniunea Europeană, arată o generozitate ieşită din comun României anilor noştri”, a spus Principele Radu în cadrul ceremoniei desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

El a elogiat „extraordinar de importanta relaţie pe care România o are cu Confederaţia Elveţiană, nu numai după mai bine de 110 ani de relaţii diplomatice, dar şi după un secol de la această vizită memorabilă”.

„Datorită modestiei bine cunoscute a Elveţiei, sunt mai puţin ştiute de către public extraordinarele investiţii şi generoasele fonduri pe care Confederaţia Elveţiană le-a acordat României în ultimii ani, mai ales în zone mai dificile din ţară unde dezvoltarea economică a rămas în urmă şi unde oamenii au dreptul ca şi conaţionalii lor din vestul ţării să aibă o viaţă demnă şi stabilă, prosperă”, a adăugat Principele Radu.

România Elveția 100 ani relații diplomatice,România Elveția,100 ani,relații diplomatice

Foto Facebook Familia Regala a Romaniei, 15 octombrie 2024

Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Massimo Baggi, a amintit, la rândul său, turneul diplomatic făcut cu un secol în urmă de Regele Ferdinand şi Regina Maria, apreciind diplomaţia regală, care „înseamnă vocaţie, tradiţie, echilibru şi credibilitate”. Diplomatul elveţian a remarcat că vizita din urmă cu 100 de ani a suveranilor români s-a petrecut într-un moment istoric complex al relaţiilor Regatului României cu Rusia Sovietică şi a evidenţiat că Regele Ferdinand a reafirmat, în cadrul vizitei la Liga Naţiunilor, intenţiile paşnice ale României, lăudate de presa vremii cu titluri precum „suveranul pacifist”.

Istoria cooperării Elveția-România este una „ foarte solidă”

Referindu-se la contextul politic actual, Massimo Baggi a arătat că Elveţia şi România sunt susţinători puternici ai respectării dreptului internaţional, apreciind că istoria cooperării excelente dintre cele două ţări, bazată pe valori comune, interese convergente şi activităţi culturale foarte puternice, a fost „foarte solidă” şi a cuprins „un spectru foarte divers de interacţiuni, care au contribuit la construirea şi îmbunătăţirea remarcabilă de dinamică de astăzi”.

El a amintit vizita în România, în luna martie a acestui an, a preşedintelui Confederaţiei Elveţiene, care a extins „dialogul politic constant şi fructuos” şi „programele de cooperare bilaterală, care acoperă mai multe domenii, precum sănătatea, educaţia, cultura”. „În plus, funcţionarea economică este intensificată”, a spus Baggi, care a subliniat că România este primul partener comercial al Elveţiei în sud-estul Europei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!


Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...

Schimbări la Washington, noi perspective la Moscova: Rusia vede o posibilitate de dialog cu SUA

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că venirea la putere a noului președinte al SUA deschide posibilitatea unei îmbunătățiri a...

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...
Ultima oră
Pe aceeași temă