România se oferă să găzduiască un centru regional pentru formarea diplomaților și funcționarilor publici în limba franceză, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului român s-a referit la această inițiativă cu prilejul deschiderii oficiale, la București, a Conferinței Internaționale „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”.
„România va oferi noi contribuții voluntare în vederea susținerii educației pentru dezvoltare durabilă în spațiul francofon, pentru Fondul de solidaritate al Organizației Internaționale a Francofoniei destinat femeilor și fetelor din țările în curs de dezvoltare, „La Francophonie avec Elles”, și pentru programul „Societatea civilă francofonă angajată în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”.
Totodată, România contribuie în mod activ și la dezvoltarea Francofoniei Științifice, țara noastră fiind a doua putere universitară francofonă la nivel mondial ca număr de instituții de învățământ superior și de cercetare afiliate Agenției Universitare a Francofoniei, cu 115 programe universitare și postuniversitare predate în limba franceză.
Pe parcursul celor 30 de ani de apartenență la francofonia instituțională, România a lansat, cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei și al Agenției Universitare a Francofoniei, în premieră, inițiative care au contribuit la promovarea utilizării limbii franceze și la crearea de oportunități pentru studenții și tinerii cercetători francofoni, care, ulterior, au fost preluate și organizate de alte state membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei.
La acest moment aniversar, doresc să remarc contribuția deosebită a învățământului preuniversitar, prin eforturile și dedicația celor peste 6.000 de cadre didactice care oferă copiilor și tinerilor bucuria cunoașterii și a folosirii limbii franceze.
În baza acestor realizări ne propunem să lansăm, împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Universitară a Francofoniei, un proces de reflecție menit să transforme România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și a funcționarilor publici din țările francofone.
Reiterez, de asemenea, interesul crescut al României pentru dezvoltarea cooperării economice și a schimburilor comerciale în spațiul francofon, inclusiv ca instrument de îndeplinire a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a precizat, în alocuțiunea sa, președintele Iohannis.
Organizația Internațională a Francofoniei are o vechime de peste 50 de ani. România a devenit membră a acestei organizații acum 30 de ani.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!