5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentRomânia trimite sprijin Turciei, după cutremurul care a produs peste 700 de...

România trimite sprijin Turciei, după cutremurul care a produs peste 700 de morți. Două avioane românești vor aduce echipe de salvatori

România trimite sprijin Turciei, după cutremurul devastator din noaptea de duminică spre luni, care a produs peste 700 de morți și câteva mii de răniți.

Primul cutremur a avut epicentrul în Turcia și a lovit Turcia și Siria. Au urmat un al doilea cutremur, ceva mai slab, precum și o serie de replici. Turcia a cerut activarea Mecanismului european de protecție civilă. Una dintre primele țări care a decis să ajute Turcia este România.

„În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Menționăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, a transmis, printr-un comunicat, Guvernul României.

Primul avion al Forțelor Aeriene Române va ateriza pe aeroportul din Adana, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Avionul va avea la bord medici, asistente, aparatură precum și câini de salvare. În total, România va trimite două avioane, unul Hercules, celălalt Spartan. Ambele sunt avioane militare de transport ale Forțelor Aeriene Române. Ambele avioane vor decola de la Baza Aeriană 90 Otopeni, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

La întoarcere, unul dintre avioane va aduce în România zece tineri români care au cerut să fie repatriați.

România trimite sprijin Turciei dar nu și Siriei

Către Turcia vor trimite sprijin România, Polonia, Lituania și NATO. Nu există deocamdată informații despre vreun sprijin internațional pentru Siria. Aliatul tradițional al regimului de la Damasc, condus de președintele Bashar al-Assad, este Rusia. Potrivit agenției oficiale TASS, Rusia este pregătită să trimită două avioane cu echipe în salvare în Turcia, dar nu se menționează nimic despre vreun sprijin pentru Siria.

O posibilă explicație ar fi faptul că regiunea din nordul Siriei, afectată de cutremur, nu este sub controlul guvernului Siriei, ci al rebelilor care se opun regimului lui Bashar al-Assad.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă