În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în orașele Bydgoszcz, Międzyrzecz, Wrocław și Łambinowice, trasmite romaniaregala.ro.
În această vizită, Alteța Sa Regală este însoțit de domnul Traian Sârcă, cancelarul Casei Majestății Sale, și de dl Radu Ghină, directorul Fundației Colecția Regală.
La aeroportul din Poznan, principele a fost întâmpinat de către Excelența Sa domnul Cosmin Onisii, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Polonă, și de domnul colonel Alin Done, atașatul apărării din cadrul Ambasadei României.
Joi, 10 octombrie 2024, Alteța Sa Regală a vizitat 3rd NATO Signal Batalion, în localitatea Bydgoszcz, unde a fost întâmpinat de colonelul Krzysztof Witek, alături de ofițeri din comanda batalionului. La vizită a luat parte ambasadorul României și atașatul român al Apărării. Principele Radu a participat la o prezentare a activității batalionului, în sala de reuniuni a unității, iar apoi a trecut în revistă o parte a tehnicii și echipamentului militar al batalionului.
Foto credit@romaniaregala.ro, 10 octombrie 2024
În aceeași zi, Principele Radu a vizitat, în numele Majestății Sale Custodele Coroanei, Brigada 17 Mecanizată a Poloniei, o mare unitate militară istorică, profund legată de România și de Familia Regală. În anul 1937, Regimentul 57 Infanterie, precursor al Batalionului Logistic al Brigăzii 17, a primit numele „Regele Carol al II-lea al României”.
Batalionul logistic al Brigăzii 17 a fost redenumit „Regele Carol al II-lea al României” în 2017
Optzeci de ani mai târziu, în mai 2017, Batalionul Logistic al Brigăzii 17 a fost redenumit „Regele Carol al II-lea al României, iar Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa la ceremonia de înmânare a noului drapel de luptă al unității, la Poznan. Tot în mai 2017, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a acordat patronaj regal Batalionului Logistic, în memoria bunicului său și în onoarea relațiilor istorice dintre Republica Polonă și Casa Regală a României.
Alteța Sa Regală Principele Radu a fost întâmpinat la sediul Brigăzii 17 Mecanizate a Republicii Polone, din localitatea Międzyrzecz, de către generalul de brigadă Slawomir Kocanowski, comandantul marii unități, alături de ofițeri din Statul Major al brigăzii și din conducerea Batalionului Logistic.
Vizita a început cu o prezentare a activității Brigăzii, începând cu anul 1906 și încheind cu anul în curs. Militarii brigăzii au activat pe teritoriul țării noastre, în cadrul NATO, în anii 2017-2023 și vor continua să o facă în anii viitori.
După prezentarea din sala de reuniuni a brigăzii, Principele Radu a făcut o trecere în revistă a echipamentului și armamentului din dotarea brigăzii, pe platforma principală a marii unități. În încheierea vizitei, Alteța Sa Regală a vizitat Batalionul Logistic “Regele Carol al II-lea al României” și a luat parte la o scurtă ceremonie în sala-muzeu a unității. Militari ai Batalionului au vizitat Palatul Elisabeta în anul 2017 și au înmânat Custodelui Coroanei miniatura noului lor Drapel de luptă.
În municipiul Wrocław, Principele Radu a participat, joi, 10 octombrie, la un dineu oferit în onoarea sa de către organizatorii Forumului de afaceri Silezia – România, la care au luat parte reprezentanți ai Voievodatului Silezia Inferioară, ai Primăriei Municipiului Wrocław și personalități din mediul economic și societatea civilă poloneză, alături de oameni de afaceri reprezentând companii din România, Polonia, Republica Moldova și Cehia.
Vizita Principelui Radu continuă vineri la Wrocław și Łambinowice.
Cum ar fi putut ajunge Principele Nicolae Regele Poloniei
Unul dintre membrii Familiei Regale a României a fost la un pas de a deveni, în perioada interbelică, Rege al Poloniei. Este vorba de Principele Nicolae al României, fiul Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchiul Regelui Mihai I. Principele Nicolae al României a fost, în perioada 1927 – 1930, prim-regent al țării și a condus Consiliul de Regență în perioada celor trei ani în care pe Tron s-a aflat nepotul său, Mihai I.
Foto credit@romaniaregala.ro, 10 octombrie 2024
Ideea instalării Principelui Nicolae pe tronul Poloniei i-a aparținut eroului polonez Jozef Pilsudski, cel care a condus armata poloneză refăcută în războiul de apărare contra Rusiei Sovietice. Această idee este relatată într-un studiu redactat de unul dintre colaboratorii Principelui Nicolae al României, Mihai Fotin Enescu, care, probabil, a aflat-o chiar de la Principe, în ultimii ani ai vieții sale. Principele Nicolae al României a murit în anul 1978 în exil. Mihai Fotin Enescu este un personaj controversat al exilului, care a avut luări de poziție pro-legionare care nu i-au permis să se apropie nici de Regele Mihai I, nici de liderii exilului democratic românesc.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!