Mina dezamorsată în zona litoralului României provenea din Ucraina, au anunțat reprezentanți ai Armatei Române.
Dispozitivul exploziv a fost neutralizat în ziua de luni, 28 martie 2022. Prezența minei în derivă fusese semnalată în largul Capului Midia, luni dimineață, de un pescador. Mina a fost remarcată la circa 70 de kilometri (38 de mile marine) de țărmul românesc.
Acțiunea de neutralizare a fost realizată de o echipă de scafandri militari. Ei au ajuns la locul operațiunii la bordul navei puitor de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Nava este comandată de căpitan comandorul Daniel Gheorma.
„La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a precizat ofițerul Daniel Gheorma.
Mina dezamorsată de militarii români a fost primul dispozitiv real cu care se confruntă
Potrivit acestuia, „misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”.
Despre modul cum a plutit mina din Ucraina în apropierea României a oferit o posibilă explicație şeful detaşamentului de scafandri deminori, căpitan comandorul Cătălin Gherghinescu: „cel mai probabil prin dragaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare”.
Asemenea dispozitive explozive au fost instalate în dreptul portului ucrainean Odessa. Rolul lor a fost să împiedice o debarcare a militarilor ruși în Ucraina.
Nava puitor de mine a revenit în siguranță în portul militar Constanța.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!