4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentMina dezamorsată în zona litoralului României provenea din Ucraina

Mina dezamorsată în zona litoralului României provenea din Ucraina

Mina dezamorsată în zona litoralului României provenea din Ucraina, au anunțat reprezentanți ai Armatei Române.

Dispozitivul exploziv a fost neutralizat în ziua de luni, 28 martie 2022. Prezența minei în derivă fusese semnalată în largul Capului Midia, luni dimineață, de un pescador. Mina a fost remarcată la circa 70 de kilometri (38 de mile marine) de țărmul românesc.

Acțiunea de neutralizare a fost realizată de o echipă de scafandri militari. Ei au ajuns la locul operațiunii la bordul navei puitor de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Nava este comandată de căpitan comandorul Daniel Gheorma.

„La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a precizat ofițerul Daniel Gheorma.

Mina dezamorsată de militarii români a fost primul dispozitiv real cu care se confruntă

Potrivit acestuia, „misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”.

Despre modul cum a plutit mina din Ucraina în apropierea României a oferit o posibilă explicație şeful detaşamentului de scafandri deminori, căpitan comandorul Cătălin Gherghinescu: „cel mai probabil prin dragaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare”.

Asemenea dispozitive explozive au fost instalate în dreptul portului ucrainean Odessa. Rolul lor a fost să împiedice o debarcare a militarilor ruși în Ucraina.

Nava puitor de mine a revenit în siguranță în portul militar Constanța.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ilie Bolojan ar putea să nu mai fie în fruntea PNL. Ce legătură este cu Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor

Surse politice spun că viitorul lui Ilie Bolojan la vârful partidului depinde de obţinerea Ministerului Dezvoltării sau cel al Transporturilor, promise UDMR-ului, respectiv PSD-ului,...

Hidroelectrica anunță stornarea facturilor pentru octombrie și noiembrie 2024

Dorim să vă aducem la cunoștință că în urma promulgării Legii nr. 312 din 2024 (conform Art. III, alin. 1), este necesar să stornăm...

OpenAI amendată cu 15 milioane de euro de Italia pentru încălcarea protecției datelor

Agenția italiană de protecție a datelor, Garante, a sancționat OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, cu o amendă de 15 milioane de euro, după o investigație privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă