Compania Petrom și Poliția Română au lansat o campanie despre siguranța copiilor pe timpul călătoriei în mașină.
Cei doi inițiatori au lansat Campania națională de conștientizare în rândul părinților, cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în timpul deplasărilor rutiere.
Necesitatea acestei campanii reiese din faptul că, doar în anul 2021, 142 de copii au decedat în accidente rutiere. Dintre copiii care au murit în mașini, majoritatea, mai exact 105, au fost neasiguraţi. Anul trecut, 2159 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere pe șoselele din România, în condițiile în care ei nu erau protejați cu sisteme de siguranță auto specifice.
Asemenea sisteme de siguranță sunt scaunul de copil sau centura de siguranță. Despre scaune, este important ca ele să fie corelate cu greutatea copilului. De asemenea, copiii mici nu trebuie așezați pe scaunul de lângă șofer, nici chiar dacă poartă centură.
Potrivit legii, toate persoanele care stau pe locuri dotate cu centuri de siguranță trebuie să le poarte.
„Cu toții trebuie să fim conștienți de importanța sistemelor de siguranță, deoarece, în momente critice, viața noastră depinde de ele”, explică Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom.
Pentru siguranța copiilor este important și exemplul oferit de părinți
„Trebuie să fim conștienți că exemplul personal este foarte important pentru micuții noștri, iar prin încălcarea regulilor de circulație ajungem să ne expunem copiii unor riscuri majore. Prin această campanie ne propunem să le transmitem adulților importanța respectării normelor rutiere prin portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor, pentru că de cele mai multe ori, acestea au salvat vieți”, a declarat comisarul șef George Grigore, directorul Direcției Rutiere din Poliția Română.
Rolul centurii de siguranță este să prevină proiectarea șoferului sau pasagerului prin parbriz, în caz de accident. Pentru a-și realiza funcția, centurile trebuie reglate la lungimea potrivită. Există câteva categorii de persoane, indicate în lege, care nu sunt obligate să poarte centura de siguranță.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!