Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Epidemie de gripă în Europa

Gripa face ravagii în mai multe ţări de pe continent, iar autorităţile de la Bucureşti fac apel la continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2018 - 19:30

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, este vorba despre copii și adulți cu boli cronice (respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA), precum şi gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați. „Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea”, avertizează prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

Conform celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinic IACRS și pneumonii) a fost de 87.492, cu 10,1% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.459). Potrivit statisticilor, de la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent. În săptămâna 22-28 ianuarie a.c., s-au înregistrat la nivel naţional 283 cazuri de gripă/ILI, comparativ cu 246 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. „Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să îi cheme la cabinet pentru vaccinare” - este apelul lansat de noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea. În cazul apariției simptomelor de boală, Ministerul Sănătății recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. Specialiştii atrag atenţia asupra riscurilor automedicaţiei şi în special a antibioterapiei fără discernământ, care este nu doar inficientă, ci şi potenţial periculoasă, pentru că poate duce la selecţionarea germenilor rezistenţi, agravarea afecţiunilor de bază sau la apariţia efectelor secundare multiple nedorite.

Vaccinarea vârstnicilor, prioritară

Organizația Mondială a Sănătății susţine că, în sezonul gripal 2017-2018, 75% dintre persoanele în vârstă trebuie să fie vaccinate antigripal, pentru că în rândul acestora există cel mai mare risc de boli grave și decese. Datele OMS arată că în jumătate din țările europene, printre care și în România, numai una din trei persoane în vârstă de peste 65 de ani se vaccinează. Recomandarea vine în contextul în care peste 90% din decesele asociate gripei au loc în rândul persoanelor vârstnice. În plus, în cadrul acestei categorii de vârstă au loc cele mai multe spitalizări din cauza gripei. În sezonul 2016-2017, în țara noastră, au fost confirmate 22 de decese din cauza gripei. În total, au fost înregistrate 3.301 de cazuri de gripă, din care cele mai multe au fost în rândul persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani. „Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală pentru toată populația, dar în special pentru copii și pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. În fiecare an există între 3 și 5 milioane de îmbolnăviri severe de gripă în toată lumea. Este îngrijorător că numărul anual al deceselor poate ajunge până la 10% dintre aceste cazuri. De aceea, recomandăm vaccinarea pentru că astfel putem preveni și reduce numărul îmbolnăvirilor cu gripă”, declară dr. Miljana Grbic, şefa Biroului OMS pentru România.

Cum ne protejăm de gripă

Virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, prin strănut și tuse. Simptomele gripei includ: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap sau dureri musculare. Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă, pe lângă vaccinare, medicii, este necesară respectarea câtorva măsuri de igienă:

·    Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.

·    Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.

·    Stați acasă când sunteți bolnav.

·    Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.

·    Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot  supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.

 

Comentarii

loading...