3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSocialElevii vor putea participa la cursuri în sistem online dacă se tem...

Elevii vor putea participa la cursuri în sistem online dacă se tem de potențiala infectare Covid

Începând de ieri, cursurile școlare au intrat în regimul prezenţei fizice nediferenţiate, în unitățile şcolare din localităție în care, cu o zi înainte, se înregistrase o rată de infectare mai mică de 1 la mie. Ordinul comun nr. 3.805/703 al miniștrilor Educației și Sănătății, care modifică prevederea potrivit căreia se stabilesc scenariile în care funcționează școlile, grădinițele și universitățile, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial. În baza acestui normativ, școlile din unitățile administrativ teritoriale care trec într-o zi în scenariul verde urmează să asigure prezența fizică a tuturor elevilor la cursuri încă din ziua următoare, fără a mai trebui să aștepte începutul celeilalte săptămânii.

Practic, modificarea a avut ca obiect articolul 2, alineatul 3 al normativului, care prevede faptul că ”scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ, pe parcursul anului școlar/universitar, se va actualiza în funcție de situația epidemiologică (până în data de 17 mai aceasta se actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri), prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Oficialii din educație avertizează, totuși, asupra faptului că, noul normativ nu este sinonim cu introducerea obligativității prezenței fizice a elevilor la cursuri, deciziile urmând să fie luate de fiecare Comitet pentru Situații de Urgență, la propunerile motivate ale Inspectoratelor Școlare Județene și Direcțiilor de Sănătate Publică. În plus, în materie de excepții de la regula prezenţei fizice nediferenţiate, în unitățile şcolare din localitățile în care s-a înregistrat o rată de infectare mai mică de 1 la mie, elevilor care prezintă simptome specifice infectării cu SARS-COV-2 li se recomandă să nu intre în comunitatea școlară, în cazul elevilor care prezintă vulnerabilități medicale, sau au alte motive întemeiate, autoiritățile fiind obligate să le asigure în continuare, ca și până acum, mecanismele și instrumentele de studiu în sistem online.

Teama de infectare, o vulnerabilitate care exclude obligativitatea prenței fizice la școală

Ministrul Educație, Sorin Cîmpeanu, a opinat că, în ciuda scăderii ratelor de infectare, pandemia nu s-a încheiat și, tocmai de aceea, în condițiile existenței, încă, a cazurilor de infectare Covid în școli (260 la nivel național), trebuie luate în calcul și cazurile de părinți care se tem să își trimită părinții la școală, acolo unde situația epidemiologică permite prezența fizică. ”Eu aș încadra asta la vulnerabilități. Teama exagerată este o vulnerabilitate. Cadrul legal acesta este: simptome specifice de orice fel sau vulnerabilități sau motive întemeiate. Sunt convins că în școli va exista înțelegere”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi24.

În atare condiții, școlile vor trebui să asigure condiții pentru continuarea cursurilor online atât în cazul elevilor care prezintă simptome de infectare și au anunțat unitățile de educație asupra acestui fapt, cât și în cazul celor se tem efectiv de apropierea fizică cu colegii, preferând menținerea distanțării sociale.

Cele mai citite

Republica Moldova, dependentă de energia furnizată de România

În primele 20 de zile ale anului 2025, România a furnizat aproximativ 60% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova Această contribuție semnificativă vine...

Arbitru slovac pentru Qarabag – FCSB! Filip Glova, delegat de UEFA

Meciul dintre Qarabag și FCSB, contând pentru penultima etapă a grupelor Europa League, va fi arbitrat de slovacul Filip Glova, însoțit de o brigadă...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă