21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialElevii din România ar putea să se întoarcă la școală

Elevii din România ar putea să se întoarcă la școală

Instituția Avocatul Poporului este condusă de Renate Weber, iar unul dintre adjuncții acesteia este Molnar Zsolt – responsabil pentru domeniul drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase și minorităţi naţionale. În această calitate, de adjunct al Avocatului Poporului, Molnar Zsolt a trimis o adresă către Ministerul Educației și Cercetării, mai precis către secretarul de stat Sorin Ion, în care îi cere un punct de vedere asupra recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de redeschidere a cursurilor în unităţile de învăţământ, chiar în condițiile actualei pandemii.

Molnar Zsolt îi precizează lui Sorin Ion că instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pe acest subiect. Chiar dacă demersul AP este animat de bune intenții, se prefigurează intenția Avocatului Poporului de a impune redeschiderea școlilor, invocându-se punctul de vedere al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății este cea care, acum o săptămână, avertiza statele membre că “nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza Covid 19” și că, chiar în condiții de pandemie, “trebuie să asigurăm educaţia pentru copiii noştri”. Există și state cu un număr mai mare de infectări decât România – peste 20.000 pe zi – dar care au menținut școlile deschise, cu păstrarea unor măsuri de distanțare și de purtare a măștii. “Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Astfel, vă rugăm să formulaţi un punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ”, precizează adresa înaintată de Molnar Zsolt către Ministerul Educației.

Este de amintit, în acest context, că instituția AP a fost percepută, în ultimele luni, drept o susținătoare a PSD – partid care, în prima parte a crizei coronavirusului, contesta restricțiile sanitare impuse de Guvernul Orban. Iar una dintre aceste restricții este chiar suspendarea cursurilor “face to face” și înlocuirea lor prin cursuri online.

 

“Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Astfel, vă rugăm să formulaţi un punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ”

Molnar Zsolt,

Adjunct al Avocatului Poporului

“Sigur că ne dorim să deschidem şcolile, dar acest lucru nu se poate face decât pe baza unei analize foarte serioase din punct de vedere epidemiologic, astfel încât să existe riscuri minime de creştere a numărului de infectări”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

 

Ce efect pot avea recomandarea OMS și sesizarea Avocatului Poporului?

OMS are un punct de vedere cu caracter de recomandare, dar Avocatului Poporului ar putea contesta ordinul Ministrului Educației privind suspendarea cursurilor în școli.

Care este poziția autorităților de la București?

Guvernul Orban nu poate ignora punctul de vedere al OMS sau al Avocatului Poporului dar consideră că deocamdată nu este posibilă redeschiderea școlilor, din cauza evoluției pandemiei.

 

 

Fără a face explicit referire la recomandarea OMS sau la adresa primită din partea Avocatului Poporului, Ministerul Educației și Cercetării a transmis un comunicat de presă pe tema eventualei redeschideri a școlilor.

“Începând cu data de 9.11.2020 au fost suspendate, pentru o perioadă de 30 de zile, activitățile didactice care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal. Menționăm că, în funcție de evoluția situației epidemiologice care a generat decizia inițială de suspendare și de hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Ministerul Educației și Cercetării va analiza și stabili modalitățile de continuare a activităților din învățământul preuniversitar, iar opinia publică va fi informată în timp util. Precizăm, de asemenea, că în această perioadă, în care cursurile nu se pot desfășura față în față, procesul didactic este organizat în sistem online, conform Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.545/2020. În situațiile în care procesul didactic întâmpină dificultăți, inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet”, precizează comunicatul Ministerului Educației.

La începutul acestei săptămâni, însuși premierul Orban a fost solicitat să comenteze ideea redeschiderii școlilor. “Noi am organizat şcoala în clase de asemenea natură încât riscul de infectare era mic, dar toate activităţile legate de şcoală au generat riscuri suplimentare de infectare. Sigur că ne dorim să deschidem şcolile, dar acest lucru nu se poate face decât pe baza unei analize foarte serioase din punct de vedere epidemiologic, astfel încât să existe riscuri minime de creştere a numărului de infectări”, a susținut premierul Orban.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă