5.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieTeza de doctorat a ministrului Educației a fost verificată împotriva plagiatului

Teza de doctorat a ministrului Educației a fost verificată împotriva plagiatului

Teza de doctorat a ministrului Educației, profesorul Sorin Cîmpeanu, a fost verificată împotriva plagiatului, iar rezultatul verificării a fost publicat chiar de ministru.

Ministrul precizează că rezultatul verificării este negativ, adică lucrarea lui de doctorat nu este plagiată.

„În urma unei analize realizate de către specialişti în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similitudinilor (sistemantiplagiat şi Turnitin)”, a reieşit că „teza de doctorat respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării şi, în acelaşi timp, lucrarea are valoare ştiinţifică şi practică, fiind de actualitate şi în prezent, constituind o lucrare de referinţă în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi, nu în ultimul rând, al protecţiei factorilor de mediu”, a anunțat ministrul Cîmpeanu într-un mesaj postat pe internet.

Mesajul a fost postat în seara zilei de duminică, 28 august 2022.

Ministrul precizează că și-a elaborat lucrarea „în anul 1992, în urmă cu 30 de ani, atunci când am inițiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esențială in prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurator al unor activități antropice și identificarea unor soluții care sa corespundă economiei circulare”. Teza a fost susținută în anul 2000.

„Nu am anticipat cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane”, spune, ironic, ministrul.

Concluzia comisiei este ca “teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecință, apreciem că nu este oportună și nici motivată, în fapt și în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”, precizează ministrul Cîmpeanu.

Teza de doctorat a ministrului, din anul 2000, a fost verificată acum un an

Sorin Cîmpeanu afirmă că deține rezultatul acestei verificări de un an. Ministrul nu indică însă din ce motiv i-a fost verificată, la acel moment, teza. El spune că a decis să facă public rezultatul „urmare a solicitării verbale, primită joi – 25 august 2022, în timpul unei conferințe de presa, când mi s-a cerut pentru prima oară in mod direct sa fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat”.

Cererea fusese adresată ministrului după ce acesta era suspectat că dorește blocarea activității comisiei de verificare. Chiar Legea Educației ar urma să fie modificată. Principalul oficial asupra căruia planează suspiciuni de plagiat este premierul Ciucă.

În paralel, jurnalista Emilia Șercan susține că ea este prima care a cerut verificarea tezei ministrului Cîmpeanu. Emilia Șercan, cunoscută pentru acuzațiile de plagiat aduse unor persoane publice, a făcut această precizare pe internet.

„Stimate domnule Sorin Mihai Cimpeanu, prima oară v-am solicitat eu, prin intermediul Biroului de presa al Ministerului Educației, să îmi comunicați rezultatul verificărilor în data de 11 august 2022″, susține Emilia Șercan. Nu este clar de ce data când i-a fost adresată ministrului solicitarea, 11 august sau 25 august, este importantă.

Nimeni dintre cei care comentează anunțul lui Cîmpeanu nu observă că suspiciunea de plagiat s-a dovedit falsă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă