6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieSindicaliștii din educație nu renunță la grevă

Sindicaliștii din educație nu renunță la grevă

Preşedinte FSLI, Simion Hancescu, anunţă duminică, înaintea consultărilor organizate de guvern cu sindicatele din educaţie, că luni va avea loc greva anunţată. Liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, susţin că guvernanţii sunt responsabili pentru situaţia în care se află sistemul de educaţie. ”Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi” a declarat Simion Hăncescu.

Hăncescu a precizat că nimeni nu va accepta ca Guvernul să aprobe doar o majorarea a salariilor profesorilor debutanţi, iar veniturile celorlalte cadre didactice să stagneze. Sindicatele susţin ideea ca Guvernul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI, scrie news.ro.

La rândul său, preşedintele Federaţiei din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, care participă şi el, duminică, la discuţiile cu Guvernul, afirmă că greva nu este „pe persoană fizică”, a liderilor de sindicat. El este sceptic că o decizie de renunţare la grevă poate fi luată până luni,

„Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua”, a afirmat Marius Nistor.

Acesta spune că nu este vorba despre şantaj din partea profesorilor, ci „şantajul este din partea guvernanţilor” cărora li s-a comunicat încă din luna decembrie că urmează o acţiune de protest în învăţământ.

„Acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ faptul că se va declanşa această grevă? Nu! Responsabilitatea le revine în totalitate. Pe de altă parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice, este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici de fapt au adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă”, mai spune Nistor.

 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă