4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSocialEducațieProfesorii, între testare și infectare

Profesorii, între testare și infectare

Nu este normal ca profesorii să fie cei care testează elevii pentru infectarea cu COVID-19, acest lucru reprezentând un mare risc pentru cadrul didactic, susțin sindicaliștii din învățământ.

Un cadru didactic, chiar dacă este vaccinat, poate fi infectat cu COVID-19 de către elevii pe care îi va testa, atrag atenția reprezentanții dascălilor.

“Nu este normal ca testarea elevilor să fie realizată de cadrele didactice. Sper să fie o informație eronată și să nu se recurgă la această soluție. Este suficient ca un elev să fie pozitiv și îl poate infecta pe profesor. Nu contează dacă profesorul este vaccinat”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncecu.

Protecție minimă în școli

Liderul sindical atrage atenția că nu există nici echipamente care să-i protejeze pe dascăli de infectare.

“Ce să vorbim despre echipamente de protecție? Doar mască și probabil niște mănuși ieftine. O astfel de testare în școli reprezintă un pericol atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi”, ne-a mai explicat Hăncescu.

Acesta susține că decizia de a suspenda cursurile cu prezență fizică în unitățile de învățământ care nu au o rată de vaccinare a personalului de minimum 60% a fost o greșeală.

“Poate măsura este justificată în marile orașe. La țară, unde sunt comunități mici, iar incidența nu este ridicată, dar sunt puțini angajați vaccinați, nu este bună această măsură. În localitățile cu incidență mică școlile trebuiau lăsate deschise. În orașele cu inidență mare trebuia să mai stăm, poate două săptămâni, cu învățământ online. Nu trebuia luată vacanță. Trebuia să se continue cu școală online”, ne-a mai argumentat președintele FSLI.

Întrebat dacă obligativitatea cadrelor didactice de a testa elevii pentru infectare cu COVID-19 (cu ajutorul testelor noninvazive, pe bază de salivă) intră în contradicție cu normele de siguranță a muncii, Hăncescu ne-a spus că sindicaliștii vor analiza și acest aspect.

Săptămâna trecută, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, în cadrul unei conferințe de presă pe tema redeschiderii școlilor, că testele noinvzaive COVID-19, pe bază de salivă, vor ajunge în școli la reluarea cursurilor (adică la începutul acestei săptămâni).

Testele nu au ajuns în școli până în prezent.

În acest moment, susțin cursuri în format clasic, cu prezență fizică, doar unitățile de învățământ în care rata de vaccinare împotriva COVID-19 a personalului este de minimum 60%.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...
Ultima oră
Pe aceeași temă