0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațiePreșcolarii, discriminați de Boloș. DOCUMENT

Preșcolarii, discriminați de Boloș. DOCUMENT

Elevii care provin din familii cu un venit lunar maxim de aproape 1.300 de lei per membru pot beneficia de tichete în valoare de 500 de lei pe an de la Guvern, dar preșcolarii au pragul stabilit de patru ori mai jos.

Pot beneficia de tichete electronice în valoare de 500 de lei pe an elevii din învățământul primar și din cel gimnazial care provin din familii al căror venit lunar nu depășește 1.275 de lei pe membru de familie, potrivit criteriilor transmise de inspectoratele școlare din teritoriu către unitățile de învățământ preuniversitar.

În același timp, de astfel de vouchere pot beneficia și preșcolari, dar doar cei care provin din familii care au un venit lunar pe membru de maximum 298 lei.

Listele cu potențialii beneficiari au ajuns deja din teritoriu la Ministerul Educației (ME), sunt verificate zilele acestea și urmează să fie transmise către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIFE), care livrează voucherele electronice.

tichete preșcolari

Condițiile de la Fonduri Europene

“România liberă” a obținut criteriile de selectare a dosarelor pentru vouchere electronice trimise ME de către ministerul condus de Marcel Boloș.

Potrivit documentului, preșcolarii care pot beneficia de aceste tichete trebuie să îndeplinească, printre altele, următoarea condiție: “venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (nivel VMG / VMI luna iulie 2022) Cuantumul lunar al Venitului Minim Garantat (VMG) este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta ISR a cărui valoare este stabilită prin lege la 525.50 LEI. Nivel VMG Persoana singură 0.283 x ISR = 149 lei”.

În cazul elevilor din învățământul primar și al celor din învățământul gimnazial a fost stabilit următorul prag: “venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (2.550 lei in 2020); deci 1.275 lei / membru familie”.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 133 din 7 august 2020 prevede la Articolul 5, punctul 1: “Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru destinatarii finali în cadrul S.N.S.E.D. este de 500 lei/an școlar. Valoarea tichetului social pe suport electronic pentru sprijin educațional poate fi actualizată anual prin hotărâre a Guvernului, adoptată cu cel puțin 30 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor, în funcție de rata inflației și în limita disponibilului financiar prevăzut în cadrul POAD”.

Spre deosebire de elevii care provin din familii defavorizate, preșcolarii cu aceeași condiție nu beneficiază nici de ghiozdan cu rechizite acordat de Guvern.

Acestea, în condițiile în care, potrivit Legii Educației Naționale 1/2011, începând cu anul 2020, grupa mare de la grădiniță este inclusă în învățământul obligatoriu.

În prezent, în România, învățământul este obligatoriu de la grupa mare, până la finalizarea ciclului liceal.

Citește și:

Mai puțini bani pentru unii elevi

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă