„Destinul României depinde în mod esențial de creșterea performanței în sistemul de Educație”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a transmis acest mesaj cu prilejul vizitei sale la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. Premierul a venit la acest liceu în dimineața zilei de luni, 5 septembrie 2022, la ceremonia de deschidere a anului școlar 2022 – 2023.
Premierul Ciucă, înainte să urmeze Academia Militară, a absolvit chiar liceul militar din Craiova. Colegiul militar din Craiova este unul dintre liceele subordonate Ministerului Apărării Naționale (MApN). Celelalte licee subordonate MApN funcționează la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.
„Să alegi să-ți servești patria de la o asemenea vârstă este o onoare și o dovadă de maturitate”, a subliniat premierul.
Orice absolvent de școală generală poate intra la un liceu militar, dacă trece probele eliminatorii. Absolvenții de licee militare au dreptul să se înscrie la orice facultate, fie ea civilă sau militară. Deci absolvenții de liceu militar nu vor ajunge, obligatoriu, militari de carieră.
Cu prilejul deschiderii anului școlar 2022 – 2023, premierul s-a referit și la modificările recent aduse Legii Educației. Una dintre modificări este că mediile din clasele gimnaziale nu vor mai conta pentru admiterea elevilor în liceu. O altă modificare este că tezele nu mai sunt obligatorii. Inclusiv ministrul Educației, profesorul Sorin Cîmpeanu, a susținut aceste modificări.
Creșterea performanței, imediat după problemele cauzate de învățământul online
„Ultimii ani au fost o provocare majoră pentru întreg învățământul românesc, pandemia obligând întregul sistem la o adaptare neașteptat de rapidă la era digitală. Minusurile care au ieșit la iveală în acel context în ceea ce privește capacitatea de modernizare a învățământului românesc încercăm să le corectăm printr-o nouă abordare a sistemului educațional din România, iar schimbările pe care le-am considerat necesare, cel puțin în acest moment, se reflectă în noile legi ale educației pregătite la nivelul Guvernului. Ceea ce ne propunem prin aceste legi este să readucem învățământul românesc în top, pentru că avem o generație tânără cu mare potențial. Copiii și tinerii români au dovedit că știu și sunt dornici să facă performanță, iar responsabilitatea noastră, ca factori decizionali, este să le oferim condițiile pentru a se dezvolta în domeniile în care se simt cei mai buni.
Prin modificările pe care le propunem în materie de învățământ preuniversitar, actul educațional trebuie să țină cont de potențialul și aptitudinile elevului, pentru a-i oferi fiecăruia șansa ca drumul pe care și-l va alege în viață să fie cel în care poate performa”, precizează mesajul premierului, transmis de Guvernul României.
Premierul a promis că guvernul pe care-l conduce va aloca banii necesari Educației.
„Ca prim-ministru, rămân ferm angajat pentru concretizarea soluțiilor de sprijin pentru învățământul românesc, inclusiv prin alocarea fondurilor de care este nevoie”, a transmis premierul Ciucă.
Mesajul transmis de Guvern se referă la toate școlile, nu doar la liceele militare. În privința școlilor civile, o importantă răspundere o au și Primăriile. Din punct de vedere administrativ, școlile civile sunt subordonate Primăriilor. De aceea, banii pentru investiții în școli, de exemplu pentru săli de sport, vin de la administrația locală.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!