6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăMediuDoi schiori au murit după ce au fost prinși de o avalanșă...

Doi schiori au murit după ce au fost prinși de o avalanșă în munții Făgăraș

Doi schiori au murit pe traseul dinspre Cabana Bărcaciu și Cabana Negoiu, după ce au fost surprinşi de o avalanşă.
Salvamontiștii din Sibiu au intervenit sâmbătă pentru a găsi doi schiori despre care se crede că au fost prinși într-o avalanșă pe traseul dinspre Cabana Bărcaciu și Cabana Negoiu, din Munții Făgăraș. Aceștia au fost găsiți și erau în stare gravă, fiind făcute manevre de resuscitare.

Potrivit Salvamont Sibiu, doi schiori au fost prinși de o avalanșă pe traseul dinspre Cabana Bărcaciu spre Cabana Negoiu.

Salvamontiștii au fost informați despre dispariția celor doi schiori despre care se crede că ar fi fost prinși în avalanșă, conform antena3.ro.

Doi schiori au murit într-o avalanșă în munții Făgăraș, în ciuda manevrelor de resuscitare

Aceștia au fost găsiți ulterior de colegii lor și s-au făcut manevre de resuscitare.

Salvamont a intervenit pentru salvarea lor cu patru echipe, respectiv 16 persoane.

Victimele sunt cetățeni români.

Din nefericire, manevrele de resuscitare nu au avut rezultat, astfel cei doi schiori au fost declarați decedați. Din primele informații, este vorba despre doi cetăţeni români de sex masculin.

Riscul de avalanșă este mereu crescut în munții Făgăraș și Bucegi, așa cum s-a petrecut și la sfârșitul lui decembrie 2021

La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiţii de supraîncărcare a stratului se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici.

Şi în Munţii Rodnei s-au înregistrat ninsori în ultimele zile ale lui decembrie 2021 și s-au format noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanţii sudici şi sud-estici. La peste 1800 m este un strat de zăpadă proaspătă, ce depăşeşte pe alocuri 40 cm.

În Munţii Parâng-Şureanu şi Rodnei, riscul de avalanşă este însemnat.

Risc moderat de avalanşe se înregistrează în Munţii Ţarcu-Godeanu, Vlădeasa-Muntele Mare şi Călimani-Bistriţei-Ceahlău.

Conform ANM, până dumunică seara, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ninge în toate masivele. Cantităţile de precipitaţii vor fi depăşi local 5-10 l /mp în majoritatea masivelor, fiind mai însemnate în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Vântul va sufla moderat, cu rafale de 50-60 km/h în majoritatea masivelor şi de peste 90-110 km/h în zonele înalte din Carpaţii Meridionali şi Orientali, viscolind şi spulberând zăpada. Se va semnala ceaţă asociată şi cu depuneri de chiciură.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă