5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSocialDivorț în 2022. Află cum și pentru ce motive poți solicita divorțul

Divorț în 2022. Află cum și pentru ce motive poți solicita divorțul

Divorțul este privit ca un episod sensibil pe care viața unui om îl poate traversa și, în majoritatea dintre cazuri, așa este, de ce nu am admite?

Atât căsătoria, cât și divorțul, pe lângă faptul că sunt în esență guvernate de emoții și sentimente, ele sunt, pe de altă parte, guvernate de norme, practic de o serie de „reguli” prevăzute de lege, întrucât ele reprezintă și o realitate juridică. Citind în continuare vei avea o imagine clară asupra a ceea ce reprezintă procesul de divorț, avantajele și consecințele fiecărui tip de divorț.

Potrivit avocaților avodivort.ro, divorțul reprezintă modalitatea juridică de desfacere a căsătoriei, la cererea unuia sau a ambilor soți, consecința fiind încetarea existenței căsniciei și separarea soților. Poate fi obținut în următoarele moduri: prin acordul soților (pe cale judiciară, pe cale administrativă, prin procedura notarială), sau în lipsa acordului soților (doar pe cale judecătorească).

Motivele de divorț sunt clar redate de Codul civil, iar ele, pe scurt, sunt:

Prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;

Atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;

La cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani;

La cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Lucrurile sunt destul de comode și rapide în ceea ce privește divorțul prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț. Reprezintă calea amiabilă, ambii soți considerând că nu mai pot continuă căsnicia și ajungând la un consens cu privire la bunurile dobândite pe perioada căsătoriei, precum și cu privire la custodia copiilor rezultați din căsătorie, din afara căsătoriei, sau adoptați, dacă este cazul. Este privit ca un tip de divorț remediu. Se complică puțin situația atunci când, deși ambii soți vor să divorțeze, ei nu ajung la un acord cu privire la cele de mai sus. Multe persoane care se regăsesc în situația mai sus prezentată, apelează la un avocat specializat în dreptul familiei sau avocat divort, după cu mai este cunoscut în limbaj colocvial.

Un alt tip de divorț remediu este și cel la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei. Pentru a fi admisibilă o astfel de cerere, este necesar ca divorțul să fie cerut de acela dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei. Existența bolii, gravitatea și impactul asupra căsniciei vor trebui demonstrate. În această situație, judecătorul se pronunță fără a face mențiune despre culpa vreunuia dintre soți.

Atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, efectul va fi pronunțarea unui divorț din culpă. În situația dată, legea nu prevede nici măcar cu titlu de exemplu ce tip de acțiuni ar face să fie incident acest motiv, judecătorul fiind singurul care poate stabili dacă este o culpă comună, sau culpă exclusivă a unuia dintre soți. Este important să-ți atragem atenția că simplul fapt că tu soliciți desfacerea căsătoriei nu atrage, automat, culpă exclusivă a soțului tău; instanța va decide cui „aparține vina” după ce vă va asculta, după ce va analiza probele depuse la dosar. Pe rolul instanțelor se află cazuri de violență în familie, caz în care cauza poate fi susținută și de un avocat drept penal, infidelitate și alte asemenea cazuri. Principala „sancțiune” în acest caz este că soțul nevinovat care suferă consecințele desfacerii căsătoriei poate pretinde repararea prejudiciului prin solicitarea de despăgubiri din partea soțului vinovat.

Divorțul poate fi solicitat și după o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani. Lucrurile nu sunt atât de simple cum par a fi la prima vedere, întrucât cel care solicită divorțul invocând acest motiv își asumă eșecul căsătoriei, iar divorțul va fi pronunțat din culpă sa exclusivă, în situația în care soțul nu este de acord cu desfacerea căsătoriei. Acțiunea de divorț are un caracter personal, fapt ce presupune, pe de o parte că doar soții pot introduce acțiunea de divorț, iar pe de altă parte, că se impune să fiți prezenți la proces.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă